latinica  ћирилица
04/11/2019 |  16:34 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Bijeljina: Počeli "Višnjićevi dani"

U Bijeljini su otvoreni 26. Višnjićevi dani i trajaće do petka 9. novembra. Ove godine Višnjićevi dani su u znaku 800 godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 115 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Bijeljine.

Podizanjem zastave na platou ispred Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini, svečano su otvoreni Višnjićevi dani, manifestacija posvjećena srpskom guslaru i pjesniku. Višnjićevi dani obuhvataju veći broj kulturnih događaja, koncerata, izložbi, predavanja i književnih večeri.

- Mislim da ćemo ove godine imati lijepih događaja, koje ćemo sa zadovoljstvom da propratimo i da na neki način još se obogatimo tim kulturnim zbivanjima, jer suština i jest Višnjićevih dana da bogatstvo naše kulture i tradicije pokazujemo - istakao je Mitar Novaković, predsjednik SKPD "Prosvjeta" Bijeljina.

Nakon svečanog otvaranja Višnjićevih dana, u biblioteci je održana promocija zbirke epske poezije "Morački bastion”" crnogorskog autora Branka Bate Krkovića.

- Јoš od malena sam zavolio epsku poeziju i u ovoj knjizi je sabrato, nema knjige da je više ličnosti i događaja opisano u jednoj knjizi nego što je u ovoj. Mnogi podaci koji se danas negiraju, obradio sam kroz pjesme sa tačnim podacima, sa fusnotama šta je bilo i kako je bilo, mi smo srpski narod u Crnoj Gori - ističe Branko Bato Krković, autor zbirke epske poezije "Morački bastion".

Organizator manifestacije je SPKD "Prosvjeta“ Bijeljina, a pokrovitelji ovogodišnjih "Višnjićevih dana" su grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.