latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:25 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Protest mještana Miljevine zbog problema sa vodosnabdijevanjem

Stanovnici Miljevine kod Foče protestovali su, zbog problema sa vodosnabdijevanjem koji, kažu, traje skoro tri mjeseca. Iz Opštine Foča uvjeravaju da rade na rješavanju problema.

Agoniji koja traje tri mjeseca mještani ne vide kraj. Smatraju da radovi koji su do sada izvođeni na vodozahvatu imaju mnogo propusta, problem je i izgradnja mini-hidrocentrale. Mještani sumnjaju i u kvalitet vode, jer djeca imaju stomačne tegobe.

Predstavnici firme "Konstruktor" koja je bila podizvođač radova na izvorištu u Miljevini tvrde da je završeno tek pola posla i da će ubrzo uraditi i preostalo kapitiranje izvorišta. Dok za izgradnju mini- hidrocentrale kažu...

- Јer ne postoji projektna dokumentacija teško je sve kvarove uočiti i sanirati i mi ćemo te rezultate javno objaviti. Nemamo šta da krijemo, problem je u tom transportu vode, a priče o postavljanju cijevi za hidrocentralu su obične dnevnopolitičke gluposti - rekao je Boško Ivanović, zamjenik direktora firme "Konstruktor".

- Dali smo rok pet dana da se riješi ovaj problem, ukoliko ne, najvaljujemo blokadu saobraćajnice Foča - Sarajevo,  upozorila je Vesna Gagović, predsjednica Mjesne zajednice Miljevina.

Iz Opštine Foča i "Vodovoda" tvrde da je sve urađeno po propisima i da je voda bakteriološki ispravna. Građane mole za strpljenje jer je problem u zastrjelim dovodnim cijevima.

- Prije nekoliko dana zajedno sa mještanima, sa nadzorom, sa izvođačima radova sam bio na terenu i svi smo vidjeli da radovi teku kako je to po projektu predviđeno. Problem je što je ovo bio veliki sušni period i što na izvorištu nije bio dovoljan priliv vode i tim više što su gubici na tom cjevovodu,koji je star više od 50 godina, ogromni - napomenio je Radislav Mašić, načelnik opštine Foča.

Iz Vodovoda poručuju da će čim vremenske prilike dozvole početi drugu fazu radova, koji će u potpunosti obezbIjediti redovno vodosnabdIjevanje Miljevine.