latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:27 ⇒ 22:08 | Autor: RTRS

Ima li Prnjavor pravo na trećinu višemilionskog loto dobitka?

Prnjavorska "loto groznica" i dalje trese tu opštinu.

Trećina od dobitka, koji je iznosio tri miliona 300 hiljada maraka, uzrok je varnica između opštine i Lutrije Republike Srpske. Problem je nastao jer na račun opštine nije uplaćen iznos poreza.

954.818,03 – toliko je razloga za ljutnju rukovodstva opštine Prnjavor prema Lutriji Republike Srpske. Toliki je iznos poreza na dobitak ostvaren 20. septembra, kada je izvučena dobitna kombinacija srećnika sa tiketom iz ove opštine. S obzirom na to da rok ističe, a da sredstva na račun nisu uplaćena opštinsko rukovodstvo pokucalo je na vrata Lutrije i Republičke uprave za igre na sreću.

- Onda su nam kazali da imaju nekakav sporazum sa Lutrijama Srbije i da poštuju prije svega taj sporazum. Nas ne interesuje njihov sporazum da li su ga iz neznanja ili nekih drugih razloga potpisali, oni bilo kakvim sporazumima o poslovno-tehničkoj saradnji i nebitno kojem obliku i stepenu saradnje ne mogu da derogiraju zakonske propise Republike Srpske - istakao je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Ono što Tomaš govori zaista i ima uporište u zakonima, zbog čega planira i da tuži odgovorne ne isplate li na račun opštine pripadajući iznos. Ovo pitanje uređuje Zakon o budžetskom sistemu Srpske u članu 11, a preciznije od toga Zakon o igrama na sreću u članu 10.

Porez na dobitke od lutrijskih igara na sreću uplaćuje se u korist budžeta jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalazi dobitnik, a u slučaju da je dobitnik lice bez prebivališta u Republici Srpskoj, iznos tog poreza plaća se prema mjestu gdje je izvršena uplata na osnovu koje je dobitak ostvaren - piše u Zakonu o igrama na sreću Republike Srpske.

Prema Tomaševim riječima, Lutrija nije isplaćivala iznos poreza ni opštinama čiji su građani u prethodnom periodu osvajali "sedmice". Tako bi nakon ove priče i rukovodstva Banjaluke, Bijeljine i Šamca takođe mogla da pokucaju na vrata Lutije i zatraže svoje procente. Iz Lutrije Srpske o slučaju "prnjavorske sedmice" oglasili su se saopštenjem u kojem navode da je ugovorom između njih i Državne lutrije Srbije definisano da se isplata svih velikih dobitaka obavlja u Beogradu.

Što se tiče konkretnog slučaja dobitka "sedmica" koji je uplaćen na prodajnom mjestu Lutrije Republike Srpske u Prnjavoru, rukovodstvo opšine polazi od pretpostavke da dobitnik ima prebivalište u opštini Prnjavor, što nije tačno. Prebivalište se utvrđuje na osnovu ličnog dokumenta, a u konkretnom slučaju prebivalište igrača, kako je utvrđeno nije opština Prnjavor - saopšteno je iz Lutrije Republike Srpske.

Nezvaničnu informaciju da je dobitnik iz Dervente komentarisao je i načelnik Prnjavora. On je ne negira i kaže – ukoliko je tačna , iznos sa početka priče treba isplatiti toj opštini u skladu sa zakonom i tako novac zadržati u Srpskoj. U saopštenju Lutrija nije navela da li je porez prijavila Republičkoj upravi za igre na sreću, niti smo do zaključenja priloga iz te uprave dobili traženu informaciju.

Povezane vijesti:

Lutrija Srpske: Veliki loto dobici isplaćuju se u Beogradu