latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:58 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Vučić - Palmer: Srbija spremna na kompromis, ali ne na ponižavanje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je, u Beogradu, sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom.

Vučić je rekao da su razgovori bili otvoreni i iskreni. Zadovoljan je njihovim sadržajem i zahvalan Palmeru, jer je bio spreman da čuje šta Srbija misli. Palmer je poručio da Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.

Prvo u četiri oka, a zatim u proširenom sastavu, na sastanku su razmotrena i sporna pitanja i razlike. "Mislim da smo mnoge stvari razjasnili i vjerujem da će po pitanju Kosova i Metohije za dva ili tri mjeseca biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga - rekao je predsjednik Srbije.

- Za taj dijalog želimo da bude ozbiljan, da bude odgovoran, da vodi kompromisnom rješenju i ono što sam ne jedanput rekao gospodinu Palmeru, ali i svim drugim predstavnicima međunarodne zajednice – Srbija je spremna za kompromis, ali Srbija nije i nikada neće biti spremna za sopstveno unižavanje, za ponižavanje i nipodaštavanje svog naroda, i svoga naroda na KiM i svoga naroda u cjelini, i svoje države - poručio je Vučić.

Palmer ističe da je razgovarano i o političkoj situaciji u regionu, što je posebno važno poslije neuspjeha u postizanju kompromisa o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu u Evropskoj uniji. Po našem mišljenju, to je istorijska greška i loša poruka čitavom regionu, ocijenio je Palmer.

- Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, i mi ćemo uraditi sve što možemo da ubijedimo Evropsku uniju da promijeni taj stav prije sastanka lidera u Zagrebu u maju - tvrdi Palmer.

Vučić je zahvalan SAD na podršci inicijativi o saradnji između balkanskih zemalja. Ističe da je Srpska lista, uprkos brutalnoj kampanji kojoj je bila izložena, dobila ogromnu podršku srpskih glasača na Kosmetu.

- Srpska lista ne doživljava Kosovo kao nezavisnu državu, ali Srpska lista je učestvovala na kosovskim izborima i u skladu sa Briselskim sporazumom, dakle, i Srpska lista je dobila preko 95% glasova Srba. Srpska lista mora da bude u Vladi ukoliko želi - naveo je Vučić.

- Sasvim je jasno da je Srpska lista zadobila podršku velike većine Srba na Kosovu i pravo da budu predstavljeni u Vladi. O tome sam naširoko razgovarao s liderima na Kosovu, uključujući i gospodina Kurtija, i važno je da kosovski Srbi imaju priliku da se izraze i kroz politički proces - istakao je Palmer.

Vučić je pozvao američkog predsjednika Trampa da posjeti Srbiju , što bi dalo snažan impuls razvoju međusobnih odnosa, i zahvalio Palmeru što je na rever stavio Natalijinu ramondu, jer to svjedoči, kaže, o savezništvu u Prvom svjetskom ratu, i mnogo toga dobrog što su Srbija i Amerika zajedno u prošlosti uradile.