latinica  ћирилица
04/11/2019 |  20:33 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Terorizam, epidemije, katastrofe: Kada biste se vi vratili na takvo mjesto?

Nakon što nastupi krizna situacija, razrađuju se planovi obnove, ali turizam uvek bude ostavljen po starni kao "manje važna stavka" iako ima veliki ekonomski značaj. Prepoznata je važnost turizma, a brojke u istraživanjima su znatno bolje nego ranije, ali opet nezadovoljavajuće.
Terorizam, katastrofa, epidemija (foto:gettyimages/ David McNew) -
Terorizam, katastrofa, epidemija (foto:gettyimages/ David McNew)

Svjetski savet za putovanja i turizam je objavio izvještaj u kojem se navodi da je ovaj sektor sve otporniji na nepredviđene situaciji, bilo da se radi o prirodne katastrofe ili na one koje je izazvao čovjek.

U izvještaju se navodi da je prosječno neohodno vrijeme za obnovu turističke ponude nakon terorističkog napada, političke nestabilnosti, prirodne katastrofe ili širenja neke zarazne bolesti znatno manje u 2018. godini u odnosu na 2001. godinu..

Oporavak od političke nestabilnosti traje najduže, u prosjeku 22,2 meseca, a za terorističke napade ili bilo kakvi bezbjednosni incidenti potrebno je 11,5 mjeseci. Za prirodne nepogode i epidemije potrebno je 16,2 i 19,4 mjeseca.

U saradnji sa kriznim štabom Global Rescue, za potrebe analitike, proučeno je 90 slučajeva u proteklih 17 godina, od kojih je 32 odsto bilo vezano za bezbjednost, 13 odsto se radilo o epidemijama, 19 odsto je ticalo političke nestabilnosti i 36 odsto se odnosi na prirodne katastrofe.

- Ovo obimno istraživanje je samo pokazalo kolika je otpornost turizma zapravo - rekla je predstavnica Svjetskog savjeta za putovanja i turizam Glorija Gevara.

Ona dodaje da je važno da se na osnovu ranijih situacija uči i da to bude osnov za unapređenje odnosa među institucijama.

- Moramo raditi na partnerstvima kako bismo umanjili direktan ekonomski uticaj i nepoželjna ljudska djelovanja - rekla je ona.

Istraživanje ističe važnost spremnosti na potencijalne nepoželjne okolnosti. Iz kriznog štaba su rekli kako su nekada potrebni dani da se sektori dogovore prije nego što nešto preduzmu.

- Kako bi se postigle brze reakcije na određene situacije treba biti odgovoran, siguran, obrazovan... Treba nadahnuti turiste da ponovo negde dođu, a za to je neophodan dobar plan obnove i delanja nakon kriznog perioda - rekao je Den Ričard.

Izvor: B92, Travel weekly