latinica  ћирилица
04/11/2019 |  21:45 ⇒ 22:18 | Autor: RTRS

Gubi li Srpska vrijeme u BiH zbog neformiranja vlasti? (VIDEO)

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je, gostujući u emisiji Aktuelno, da BiH umjesto da ide naprijed, sve više nazaduje zbog neformiranja vlasti na nivou BiH.
Aktuelno - Foto: RTRS
AktuelnoFoto: RTRS

- Vlast nije formirana ni na nivou Federacije BiH, pa ni neki kantoni još nisu to uradili. To je sve jako sporo, a SNSD je bio za to da se vlast brzo formira i to se moglo uraditi - rekla je ona.

Naglasila je da je važno da BiH ide ka Evropskoj uniji bez obzira na određene zastoje u Briselu.

- Kao što je rekao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čak ako i Evropska unija ne bude željela proširenje, važno je da se usvaja evropsko pravno nasljeće kako bi došlo do poboljšanog kvaliteta života za sve građane - istakla je Majkić.

Ona je poručila da Republika Srpska neće prihvatiti slanje ANP-a i da je jasan stav SNSD-a prema NATO, a to je protiv članstva u ovaj vojni savez. 

Napomenula je da je stanje takvo da je pitanje da li se u BiH može dogovoriti bilo šta, te dodala da Republika Srpska jedina normalno funkcioniše.

- Bez obzira na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da BiH neće u NATO ako to neće Srbi i Republika Srpska, on opet ucjenjuje sa ANP-om, a taj ANP je prvi korak ka članstvu. To sigurno neće proći - kategorična je ona.

Poručila je da BiH samo može funkcionisati kada bi međunarodna zajednica prestala da se miješa u unutrašnja pitanja BiH.

- Kada bi došlo do toga, ne bi više politički lideri Bošnjaka "klečali" ispred vrata OHR-a, nego bi se dogovarali sa  političkim predstavnicima druga dva naroda - rekla je ona.

Potpredsjednik DNS-a Marko Aćić istakao je da je ova stranka izričito protiv članstva BiH u NATO, kao i protiv slanja ANP-a.

- Možemo razmotriti jedino ako Srbija odluči, eventualno, da se priključi ovom vojnom savezu - kaže Aćić.

On je i prokomentarisao trenutnu situaciju na nivou BiH.

- Neki zvaničnici vrše na nivou BiH i zakonodavne i izvršne funkcije. To je neprihvatljivo. Naš pravni sistem to ne poznaje - izjavio je Aćić gostujući u emisiji Aktuelno.

DNS osuđuje neformiranje vlasti na nivou BiH.

- Ova zemlja je zbog toga dodatno urušena. Nije logično da više od godinu dana od izbora nije formirana vlast - poručio je on.

Aćić je rekao da lider SDA Bakir Izetbegović ima neiskrene stavove i dvostruke standarde.

- Vidjeli smo to poslije prvog sporazuma o formiranju vlasti. Јedno potpiše, pa onda uslovljava i drugačije priča - kaže Aćić.

Naglasio je da je prošlo vrijeme nametanja međunarodne zajednice, te dodao da je jedino normalno da se legitimni predstavnici naroda u BiH dogovaraju.

Emisiju Aktuelno možet pogledati i OVDЈE.