latinica  ћирилица
04/11/2019 |  21:59 ⇒ 05/11/2019 | 07:52 | Autor: SRNA

Kesić: Bošnjaci lobiraju za rezoluciju protiv Srpske

Bošnjaci i njihovi lobisti pokušavaju da kroz Kongres SAD provuku rezoluciju protiv Republike Srpske zbog navodne diskriminacije Bošnjaka i kršenja manjinskih prava, izjavio je šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

Kesić za Sputnjik kaže da su Bošnjaci i ranije lobirali za razne rezolucije uperene protiv Srpske i Srba uopšte, ali je novost da je u posljednjih šest mjeseci bošnjački lobi dobio dodatnu energiju jer su angažovali jednu firmu da lobira u njihovo ime, a predvode je dvojica bivših američkih diplomata.

On navodi da oni nastupaju vrlo agresivno i imaju tri cilja.

- Prvi cilj je osuditi Republiku Srpsku. Oni na razne načine zagovaraju nove sankcije protiv Srpske ili prema pojedinim političarima u Srpskoj. Drugi cilj im je da uvedu sankcije prema liderima Hrvata, prvenstveno prema /predsjedniku HDZ-a BiH/ Draganu Čoviću, koga Bošnjaci u Vašingtonu predstavljaju kao ruskog agenta. Treći je da pokušaju ponovo da animiraju američku politiku da još dublje uđe u rešavanje problema u BiH posredstvom specijalnog predstavnika za Balkan Metjua Palmera i Stejt departmenta - kaže Kesić.

On ocjenjuje da se, u suštini, bošnjački lobisti nadaju da bi, ako bi se Amerikanci više angažovali, oni ponovo jače štitili njihove interese u BiH, a to su veća centralizacija zemlje i lagano ukidanje preostalih nadležnosti entiteta.

Međutim, Kesić smatra da među bošnjačkim aktivistima i lobistima u Vašingtonu postoji frustracija, zato što se sve više vidi da je politika vodećih bošnjačkih stranaka u Sarajevu glavna kočnica za napredak BiH.

- Zbog toga i zbog vrlo radikalne deklaracije koju je izglasala SDA, bošnjački lobisti su se našli u defanzivi, pa su u poslednje vreme pokrenuli jednu vrstu ofanzive - dodaje Kesić.

Iako su bošnjački lobisti usmjereni prema državnom sekretaru Majku Pompeu, od kojeg očekuju da nakon eventualne rasprave u Kongresu uvaži zahtjeve Bošnjaka, Kesić ne vjeruje da imaju neku šansu za uspjeh jer je bošnjačka zajednica u SAD u potpunosti protiv predsjednika SAD Donalda Trampa.

Prema Kesićevom mišljenju, Bošnjaci u SAD se nadaju da će Tramp biti smijenjen impičmentom ili da će izgubiti sljedeće izbore, a da će se poslije toga politika SAD vratiti na "prethodne pozicije".

- Ne verujem da su velike šanse da predsednik bude smenjen kroz impičment, a sa druge strane, sve više se govori o tome da on ima veliku prednost na sljedećim izborima. Taman i da izgubi te izbore, američka spoljna politika je napravila zaokret. Prvenstveno, vlada velika kriza u Stejt departmentu, više od 40 odsto važnih funkcija nije popunjeno, a to govori koliko ova administracija nema poverenje u Stejt department - kaže Kesić