latinica  ћирилица
04/11/2019 |  22:27 ⇒ 22:30 | Autor: SRNA

Otvorena izložba "Tapiserija Milice Zorić"

U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložba "Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma", čiji je autor kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu Milica Orlović Čobanov.
Bijeljina: Izložba "Tapiserije Milice Zorić: - Foto: SRNA
Bijeljina: Izložba "Tapiserije Milice Zorić:Foto: SRNA

Prema riječima autora, za izložbu je urađen i katalog sa 28 fotografija iz kojeg publika može da sazna pojedinosti iz života svestranog stvaraoca kakav je bila Zorićeva.

Upravnik Spomen-zbirke Milana Kvas podsjetila je da je izložba tapiserija Milice Zorić u ovoj ustanovi kulture organizovana tokom septembra, kada je izloženo 28 radova koji su nastali od 1958. do 1971. godine, a bijeljinskoj publici predstavljeno je 10 tapiserija.

- U našoj zbirci čuvamo pet dela umetnice koja je potvrdila svoje mesto ne samo u nacionalnoj istoriji umetnosti, nego i šire - rekla je Kvas.

Izložbu u Muzeju Semberije otvorio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tomica Stojanović, koji je rekao da je saradnja bijeljinskog Muzeja sa sličnim ustanovama u Srbiji dobar način prevazilaženja granica koje razdvajaju srpski narod s obje strane Drine, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

- Moramo iskoristiti sve mogućnosti koje nam se pružaju da ojačamo kulturne veze srpskog naroda i prikažemo što široj publici djela naših umjetnika, koja često ne zaostaju ni za svjetski priznatim imenima - naveo je Stojanović.

Na otvaranju izložbe advokat Miodrag Stojanović prisjetio se 1989. godine kada je, kao potpredsjednik Izvršnog odbora tadašnje opštine Bijeljina, prisustvovao otvaranju legata Milice Zorić koja je nadživjela supruga istaknutog revolucionara i književnika Rodoljuba Čolakovića, rođenog Bijeljinca.

Zorićeva je dvadesetak tapiserija poklonila muzejskoj zbirci Bijeljine u znak sjećanja na njenog preminulog muža.

Izložba "Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma" otvorena je u okviru 26. manifestacije "Višnjićevi dani". Posjetioci izložbu mogu da pogledaju do 6. decembra.