latinica  ћирилица
05/11/2019 |  07:47 | Autor: SRNA

Zatler u Bihaću

Šef Delegacije EU Јohan Zatler razgovaraće danas u Bihaću sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona, obići će migrantske kampove "Borići" i "Bira", te uručiti Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona 11 novih vozila.
Јohan Zatler, šef Delegacije EU - Foto: RTRS
Јohan Zatler, šef Delegacije EUFoto: RTRS

Ova vozila su podrška EU jačanju rada policijskih službenika Unsko-sanskog kantona na terenu, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Zatler će u 9.00 časova razgovarati sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, policijskim komesarom ovog kantona Mujom Koričićem i gradonačelnikom opšine Cazin Nerminom Ogreševićem.

Sastanak gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića i Zatlera predviđen je u 10.15 časova, u 11.30 časova predviđena je ceremonija uručivanja vozila u kasarni "Adil Bešić".

U saopštenju se navodi da je za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH za upravljanje migracijama, EU od 2018. godine obezbijedila 36 miliona evra pomoći, a podrška uključuje obezbjeđivanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

Iz Delegacije ističu da EU obezbjeđuje i neophodnu opremu i stručnu pomoć policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil.