latinica  ћирилица
05/11/2019 |  07:51 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Kalinoviku

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.
Ramiz Dreković - Foto: RTRS
Ramiz DrekovićFoto: RTRS

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Na ročištu 22. oktobra, bivši pripadnik Policijske stanice u Kalinoviku Milivoje Faladžić rekao je da je obezbijeđivao mjesto na kojem je granata usmrtila Stanislavu Koprivicu i ranila Dušanku Nišić i Јelenu Bozalo.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH naveo je da je tog kobnog dana granatiranje počelo ujutro oko 8.00 časova i da su mu u Stanici rekli da je poginula Stanislava, a da su ranjene Nišićeva i Јelena Bozalo.

On je ispričao da ga je šef smjene uputio da obezbijedi mjesto nesreće na kojem, kako je rekao, nije zatekao nastradale djevojčice jer su odmah prebačene u Dom zdravlja.