latinica  ћирилица
05/11/2019 |  07:54 | Autor: TANЈUG

Butina: Boravak u zatvoru u SAD bio je tortura

Ruskinja Marija Butina koja je nedavno puštena iz američkog zatvora u kojem je provela 18 mjeseci nakon što je osuđena za špijunažu, opisala je svoje zatočeništvo kao “mučenje“.

Butina je za američku televiziju Si-Bi-Es rekla da je u prvoj zatvorskoj instituciji u kojoj je bila zatočena u Vašingtonu “sve vrvilo od bubašvaba“, kao i da nije bilo “dušeka i ćebadi“.

- To je tortura. Nije normalno da jedno ljudsko biće bude zatočeno 23, 20, 22 sata samo sa sobom. Da li zaista mislite da zbog jednog nepopunjenog papira zaslužujete 18 mjeseci zatočeništva, od toga četiri mjeseca u samici - kazala je Butina.

Ona je dodala da joj je u svemo pomogla vjera u Boga, koji je, kako je rekla, “uvijek bio tu“, prenio je sinoć Tas s.

Butina (30) je uhapšena u Vašingtonu 15. jula 2018, uoči sastanka ruskog i američkog predsjednika, Vladimira Putina i Donalda Trampa u Helsinkiju.

Osuđena je na 18 zatvora pod optužbom da je kao strani agent imala aktivnosti u SAD, a da se pritom prethodno nije u američkom ministarstvu pravde registrovala kao strani agent, u skladu sa zakonima u SAD koji to nalažu.

Moskva je u više navrata od Vašingtona zahtijevala njeno puštanje na slobodu, a nakon što joj je zatvorska kazna istekla u oktobru, ona je deportovana u Rusiju.