latinica  ћирилица
05/11/2019 |  08:37 | Autor: SRNA

Makron: Saradnja Pariza i Kine odlučujuća u smanjenju štetnih gasova

Saradnja između Evrope i Kine o smanjenju štetnih gasova biće odlučujuća, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa počela sa formalnim povlačenjem iz Sporazuma o klimatskim promjenama iz Pariza.
Emanuel Makron (foto:POOL) -
Emanuel Makron (foto:POOL)

Makron je u obraćanju na velikom Sajmu trgovine u Šangaju, neposredno nakon kineskog predsjednika Si Đinpinga, istakao da će biti neophodno pojačati obaveze.

- Ukoliko želimo poštovanje Sporazuma iz Pariza neophodno je da naredne godine pojačamo svoje obaveze za smanjenje emisija štetnih gasova i moramo da potvrdimo nove ciljeve za 2030. godinu i 2050. godinu - naglasio je Makron.

On je napomenuo da će saradnja Kine i EU u toj oblasti biti odlučujuća.

Analitičari ističu da je postupak Amerikanaca prvi zvaničan korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena i da je to dio šire Trampove strategije za smanjenje ograničenja za industriju SAD.

Međutim, povlačenje SAD iz Sporazuma dolazi u vrijeme kada naučnici i brojne svjetske administracije traže reagovanje kako bi se izbjegao najteži uticaj globalnog zagrijavanja.

Kina i Francuska su na ovogodišnjem samitu G20 obećale da će pojačati svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.