latinica  ћирилица
05/11/2019 |  09:02 | Autor: SRNA

Brnabić: Srbija izabrala put zajedničkog prosperiteta

Privredni rast i razvoj u 21. vijeku mogu se postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun, pri čemu je Srbija nedvosmisleno izabrala put mira, saradnje i zajedničkog prosperiteta, rekla je danas predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić u obraćanju na otvaranju "Ekspo" sajma izvoza u Šangaju.
Ana Brnabić u Šangaju  (foto: Vlada Republike Srbije) -
Ana Brnabić u Šangaju (foto: Vlada Republike Srbije)

Brnabićeva, koja je uz predsjednike Kine Si Đinpinga, Francuske Emanuela Makrona, predsjednike vlada Grčke Kirijakosa Micotakisa i Јamajke Endrua Holmesa, bila jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma, istakla je da je Srbija važno čvorište inicijative "Pojas i put".

Ona je navela da je strateško opredjeljenje Srbije da kao zemlja kandidat za članstvo u EU gradi partnerske odnose sa što većim brojem država u svijetu, aktivno radeći na rješavanju otvorenih pitanja u svom regionu, prenose beogradski mediji.

Brnabićeva je istakla da Vlada Srbije želi da dodatno produbi saradnju sa Kinom i da dvije zemlje dijele istu ekonomsku viziju 21. vijeka - viziju održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje.

Ona je ukazala da se svjetska ekonomija i međunarodna trgovina nalaze na raskršću, te da je pred svima suštinski izbor između dvije paradigme međunarodnih ekonomskih odnosa u 21. vijeku - puta miroljubive koegzistencije, jačanja ekonomske međuzavisnosti i, sa druge strane, protekcionizma, carinskih i necarinskih barijera i trgovinskih ratova.

Brnabićeva je istakla da je Kina, sa konstantno visokim stopama privrednog rasta i doprinosom globalnom ekonomskom rastu od skoro 30 procenata u 2019. godini, danas najbolji primjer da se rast i razvoj u 21. vijeku mogu postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun.

- Snažno podržavamo nastavak kineske politike otvaranja i reformi u novoj eri. Ova politika ne samo da doprinosi daljem napredovanju Kine, već otvara niz razvojnih prilika za ostale zemlje širom sveta - rekla je Brnabićeva.

Ona je poručila da je Srbija odlučna da u potpunosti iskoristi tu jedinstvenu istorijsku razvojnu priliku.

Prema njenim riječima, benefiti čeličnog partnerstva Kine i Srbije osjećaju se u svakodnevnim životima građana, a Srbija je država sa najvećim brojem projekata i potpisanih ugovora sa Kinom u mehanizmu saradnje "17 plus jedan".

- Srbija je važno čvorište na mapi inicijative `Pojas i put` - podvukla je Brnabićeva.

Ona je precizirala da Srbija sa kineskim kompanijama radi na razvoju i promociji transportnog koridora "Јurop Azija lend - Si ekspres lajn" od luke Pirej u Grčkoj, preko Beograda u Srbiji, do Budimpešte u Mađarskoj, a da kineske kompanije, poput "Hbisa", "Ziđina", "Linglong" i druge ne samo doprinose reindustralizaciji Srbije i regionalnom infrastrukturnom povezivanju, već su i most međuljudske i kulturne saradnje dvije države.

- Vizija Vlade Srbije je da u godinama pred nama saradnju između Srbije i Kine još više produbimo. Da pokažemo da komplementarnost naših ekonomija, uprkos razlikama u veličini, može da dođe do izražaja i u drugim oblastima, poput IT, veštačke inteligencije, robotike, digitalne poljoprivrede - rekla je Brnabićeva.

Na Sajmu "Ekspo" u Šangaju učestvuje oko 150 zemalja i regiona i 3.000 kompanija koje će se predstaviti na 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.