latinica  ћирилица
05/11/2019 |  09:12 ⇒ 09:56 | Autor: SRNA

Selman: Sazreli uslovi da Srpska dobije novi Ustav

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman izjavio je da su sazreli uslovi da Srpska dobije novi Ustav i taj stav dijeli i određeni dio politika.
DŽerald Selman - Foto: nezavisne novine
DŽerald SelmanFoto: nezavisne novine

- Kada budu stvoreni preduslovi Srpska bi mogla započeti taj posao. To neće biti lako ni brzo. Procedura je komplikovana. Ustav Srpske je takozvani tvrdi Ustav i dosta predradnji je potrebno okončati da bi novi tekst ušao u zakonodavni odbor - rekao je Selman za današnji Glas Srpske.

Govoreći o radu Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu, koje je godinama imalo pune ruke posla, posebno zbog zahtjeva iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske, on je naveo da Vijeće radi u skladu sa amandmanima na Ustav, te da je i procedura utvrđena tim amandmanima.

- Da li se radi o političkim pitanjima ili nekad i o politikantstvu može se vidjeti iz odluka. Dosta postupka je pokrenuto na politička akta koje donosi Narodna skupština. To nije u nadležnosti Vijeća i kada smo na taj način počeli da donosimo odluke, u posljednje vrijeme je daleko manje tih zahtjeva - naveo je Selman.

On je naglasio je da su odluke suda konačne i obavezujuće, te da pravni sistem i poredak mora da funkcioniše u skladu sa Ustavom i zakonom.

- Naše odluke treba tome da doprinose. Radom i postojanjem dajemo Srpskoj suverenost u okviru BiH. Na 20. godinu rada konstatovali smo da je svake godine sve manje povreda načela zakonitosti od institucija koje donose zakone i druga pravna akta - naglasio je on.

Prema Selmanovim riječima, situacija je u proteklih pet godina još popravljena, vidljiv je ogroman napredak i u funkcionisanju suda, donesene odluke su u potpunosti poštovane, a ima i sve manje predmeta u kojima se utvrđuje povreda načela ustavnosti i zakonitosti.

Ustavni sud Republike Srpske sutra će obilježiti 25 godina postojanja, a Selman, koji je na poziciji predsjednika od 2012. godine, ocijenio je da je ta institucija od osnivanja na visini zadatka.