latinica  ћирилица
05/11/2019 |  10:20 | Autor: SRNA

Nevesinje: Proslava 800 godina od prvog pominjanja ovog mjesta

Nevesinje ove godine, uz Mitrovdan - Dan opštine, obilježava i 800 godina od prvog pominjanja ovog mjesta, te osam vijekova Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.
Nevesinje - Foto: RTRS
NevesinjeFoto: RTRS

Iz opštine je najavljeno da program Mitrovdanskih svečanosti počinje u četvrtak, 7. novembra, pomenom poginulim borcima u 15.30 časova u Spomen-sobi na Gvozdu.

Nakon toga biće održan okrugli sto "Mitrovdanske bitke Nevesinjske brigade - simbol odbrane istočne Hercegovine i Republike Srpske".

Na okruglom stolu, koji će biti održan u velikoj sali opštine Nevesinje sa početkom u 16.00 časova, učestvovaće umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, ratni komandanti, ratni ljekari, predstavnici Crvenog krsta, te tadašnje opštinske vlasti.

U 17.30 časova u Gradskoj galeriji biće otvorena izložba fotografija "Opomena o stradanju Srba od 1991. do 1995. godine".

U Domu kulture "Nebojša Glogovac" u 18.00 časova biće organizovan prijem za porodice poginulih boraca kojima će biti uručeno osam posthumnih odlikovanja za poginule borce Vojske Republike Srpske na hercegovačkom ratištu.

Na istom mjestu u 20.00 časova biće predstavljena Monografija Nevesinja koja je nastala na inicijativu opštine i Udruženja Nevesinjaca u Beogradu i koja daje sveobuhvatan prikaz kulturnog i istorijskog nasljeđa, te prirodnih bogatstava i privrednih potencijala opštine.

Program obilježavanja ovog velikog jubileja nastavlja se u petak Svetom arhijerejskom liturgijom koju će u 9.00 časova u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg služiti Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

U 10.45 časova biće održana svečana sjednica Skupštine opštine Nevesinje na kojoj će biti uručena najveća opštinska priznanja zaslužnim pojedincima.

Najviše opštinsko priznanje - Povelju opštine Nevesinje dobiće poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija, dok će Plaketa Sveti Dimitrije biti uručena atletičaru Dražanu Kuljiću. Na svečanoj sjednici zahvalnice će dobiti i đaci generacije.

Kod Spomenika slobode u 11.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci.

Program obilježavanja završava se svečanom akademijom koja će biti održana u 12.00 časova u Domu kulture "Nebojša Glogovac" i na kojoj će besjedu održati predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.