latinica  ћирилица
05/11/2019 |  12:44 | Autor: SRNA

Rakulj: Iz strategije treba da proizađu zakoni

Strategija za unapređenje položaja starih lica u Republici Srpskoj od 2019. do 2028. godine je dobra i iz nje sada treba da proizilaze zakoni, jer ona predstavlja opredjeljenje u kom pravcu će se djelovati da se pomogne ovoj populaciji, rekao je predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj.
Rade Rakulj - Foto: SRNA
Rade RakuljFoto: SRNA

- Treba joj dati mogućnosti i uslove da bude sprovedena - izjavio je Rakulj novinarima nakon današnje sjednice Udruženja penzionera Republike Srpske u Tesliću.

On je istakao da su postojeća zakonska rješenja loša i da ih trebi popraviti.

Rakulj je naveo da problem penzionerima predstavlja "anarhično stanje u kome se bez rada postaje koji se ne može plaćati iz doprinosa, čime se ugrožava penzioner sa 40 godina radnog staža".

On je rekao da se pronatalitetna politika u Srpskoj ne može provoditi kroz penziono osiguranje koje je opterećeno i nedavno usvojenim zakonom o policiji.

Rakulj je, ipak, optimista da će, uz dobru volju socijalnih partnera, prvenstveno Vlade Srpske, u narednom periodu problemi biti razriješeni.

On je naveo da je Upravni odbor Udruženja penzionera sinoć prihvatilo pravilnik o banjsko-rehabilitacionim subvencijama koji je predložila Vlada Srpske kako bi do kraja godine pogodnost besplatnog banjskog liječenja iskoristilo oko 400 penzionera.

- Mi se nadamo da ih iduće godine bude barem 2.000 - izjavio je Rakulj i naveo da je riječ o socijalno ugroženim članovima.

Predsjednik Udruženja penzionera iz Prijedora Slobodan Brdar rekao je stretegija dobar polazni dokument, ali da se postavlja pitanje koliko će on pomoći današnjoj generaciji čiji je životni standard veoma loš.

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić kaže da troškove desetodnevnog banjskog boravka penzionera, koji prema pravilniku zadovolje kriterijume, snosi Vlada Srpske.

- Svakako je ova banjska rehabilitacija jedan od ciljeva koji je postavljen u Strategiji /za unapređenje položaja starih lica u Republici Srpskoj od 2019. do 2028. godine/ da se ulože napori i olakša život i poboljša zdravlje najstarijoj populaciji u Srpskoj - rekao je Milić.

Savjetovanje o temi primjene Strategije za unapređenje položaja starih lica u Republici Srpskoj od 2019. do 2028. godine održano je u hotelu "Kardijal" u Tesliću.