latinica  ћирилица
05/11/2019 |  12:53 | Autor: SRNA

Uprava za igre na sreću: Izdato 11 prekršajnih naloga, kazne ukupno 43.000 KM

Inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću izvršili su u zajedničkoj akciji sa Poreskom upravom Srpske 43 inspekcijska nadzora, prilikom kojih je otkriveno 11 prekršaja iz Zakona o igrama na sreću, te je odgovornim licima izdato 11 prekršajnih naloga kojima je izrečeno ukupno 43.000 KM kazni.
Poreska uprava Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava SrpskeFoto: RTRS

Iz Republičke uprave za igre na sreću saopšteno je da se akcija odnosila na kontrolu evidentiranja, prijave i plaćanja naknada od igara na sreću s ciljem sprečavanja efekata sive ekonomije i sprovedena je na području grada Banjaluka, te opština Prnjavor, Derventa i Brod.

- Važećim Zakonom o igrama na sreću propisano je da priređivanje elektronskih igara vrši isključivo "Lutrija Srpske" na zakonom propisan način, a ostali priređivači samo do isteka licence za priređivanje elektronskih igara -  pojašnjavaju iz Republičke uprave za igre na sreću.

U saopštenju je navedeno da je, s obzirom na to da su u prethodnom periodu većini priređivača istekle licence za priređivanje elektronskih igara na sreću, s ciljem kontrole prilagođenosti njihovog poslovanja važećim zakonskim normama, organizovana zajednička akcija sa Poreskom upravom Srpske u kojoj su sprovedena 43 inspekcijska nadzora.

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću utvrdili su 1. novembra neovlašteno priređivanje elektronskih i kladioničkih igara na sreću putem terminala za sportsko klađenje u poslovnom prostoru kafe bara "Kalipso" u Ulici Mirka Kovačevića u Banjaluci.

Terminal za sportsko klađenje privremeno je oduzet, a vlasniku terminala izdat je prekršajni nalog u iznosu od 2.000 KM.

Istog dana, inspektori su izvršili kontrolno-inspekcijski pregled u poslovnom prostoru kafe bara "Tifani" u Ulici Vojvode Stepe Stepanovića u Banjaluci i tom prilikom utvrdili neovlašteno priređivanje elektronskih igara na sreću.

Oprema za elektronske igre na sreću privremeno je oduzeta, a vlasniku opreme izrečena je novčana kazna u iznosu od 2.000 KM.

Istog dana izvršen je i kontrolno-inspekcijski pregled ugostiteljske radnje "Crni Đorđe" u Ulici Vojvode Stepe Stepanovića u Banjaluci, gdje je utvrđeno da fizičko lice čiji su inicijali N.R. neovlašteno priređuje kladioničke igre na sreću.

Terminal za sportsko klađenje privremeno je oduzet, a vlasniku je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 KM.

Inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću su u subotu, 2. novembr,a izvršili kontrolno-inspekcijski pregled u poslovnom prostoru kafe bara "Karpe diem" u Majevičkoj ulici i utvrdili da vlasnik opreme za kladioničke igre postupa suprotno opštim zabranama iz Zakona o igrama na sreću.

Oprema za kladioničke igre na sreću je privremeno oduzeta, a vlasniku je izdat prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 KM.

Istog dana, u ugostiteljskom objektu "Martel" u Masarikovoj ulici u Banjaluci, u dijelu koji je po osnovu ugovora o zakupu koristilo lice čiji su inicijali N.R, utvrđeno je neovlašteno priređivanje igara na sreću putem "tri-ve-el-te" /3VLT/ terminala za elektronske igre na sreću i terminala za sportsko klađenje "volkano" /volcano/.

Navedeni predmeti su privremeno oduzeti, a vlasniku terminala N.R. izrečena je novčana kazna u iznosu od 2.000 KM.

Neovlašteno priređivanje igara na sreću na dva automata za igre na sreću utvrđeno je istog dana i u ugostiteljskom objektu "Fokus" u Ulici Veselina Masleše u Banjaluci.

Automati za igre na sreću su privremeno oduzeti, a vlasniku automata čiji su inicijali O.R. izrečena je novčana kazna u iznosu od 2.000 KM.

Inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor utvrdili su neovlašteno priređivanje elektronskih igara na sreću od priređivača "Vilijams" u ugostiteljskom objektu "Kajak" u Ulici Save Kovačevića u Banjaluci.

Za učinjeni prekršaj, privrednom društvu "Vilijams" izdat je prekršajni nalog u iznosu od 20.000 KM, a odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 5.000 KM, dok je oprema kojom je počinjen prekršaj privremeno oduzeta.

U nedjelju, 3. novembra, inspektori su otkrili neovlašteno priređivanje igara na sreću na terminalu za sportsko klađenje "Bet boks" u ugostiteljskom objektu "As ara" u Ulici Sime i Ilije Partala u Banjaluci.

Vlasniku terminala čiji su inicijali S.K. zabranjeno je priređivanje navedenih igara i izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 KM.

Terminal za sportsko klađenje "Bet boks" na kojem su neovlašćeno priređivane igre na sreću privremeno je oduzet.

Inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor su 4. novembra utvrdili neovlašteno priređivanje kladioničkih i elektronskih igara na sreću putem terminala za sportsko klađenje u ugostiteljskoj radnji "Herc" na adresi Potočani, opština Prnjavor, u vlasništvu fizičkog lica čiji su inicijali D.Đ.

Za učinjeni prekršaj vlasniku je izdat prekršajni nalog u iznosu od 2.000 KM, a terminal koji je služio za izvršenje prekršaja je zapečaćen.

Istog dana, inspektori su utvrdili neovlašteno priređivanje kladioničkih i elektronskih igara na sreću putem terminala za sportsko klađenje u vlasništvu lica čiji su inicijali Đ.S, u "Sport kafeu" u Ulici Marije Bursa, opština Derventa.

Za učinjeni prekršaj vlasniku je izdat prekršajni nalog u iznosu od 2.000 KM, a terminal koji je služio za izvršenje prekršaja je zapečaćen.

Inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću će i u narednim periodu, u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srpske, kontinuirano vršiti inspekcijske nadzore u Republici Srpskoj, sa zadatkom suzbijanja sive ekonimije.