latinica  ћирилица
05/11/2019 |  12:56 | Autor: SRNA

Ćosić: Snabdijevanje otežano zbog suše, voda se ne prodaje Sarajevu od lani

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izjavio je danas da je do otežanog vodosnabdijevanja ove lokalne zajednice i opštine Istočna Ilidža došlo usljed veoma loše hidrometeorološke situacije na izvorištu "Tilava", a ne zbog prodaje vode Sarajevu.
Ljubiša Ćosić - Foto: SRNA
Ljubiša ĆosićFoto: SRNA

Ćosić je novinarima rekao da je ugovor o prodaji viškova vode gradu Sarajevu prekinut u maju 2018. godine, te da od tada voda nije ni isporučivana u taj grad.

- Sve spekulacije u vezi sa prodajom vode Sarajevu nisu tačne i lako se mogu provjeriti. Nije korektno ukoliko neko namjerno širi takve neistinite informacije - poručio je Ćosić.

Govoreći o problemima u vodosnabdijevanju opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Ćosić je pojasnio da je normalni kapacitet vrela "Tilava", iz kojeg se ove opštine snabdijevaju, od 100 do 200 litara vode u sekundi, a u ovom momentu taj prosjek je smanjen na 70 litara u sekundi, pa zato dolazi do smanjenja pritiska, posebno u višim zonama.

- Ovo je najlošija hidrometeorološka situacija u posljednjih 100 godina - rekao je Ćosić i pozvao građane na racionalnu potrošnju i strpljenje.

Prema njegovim riječima, tokom zime biće napravljen plan kaptiranja novih vrela na području Istočnog Novog Sarajeva, ali i nekih drugih opština, s ciljem jačanja sistema vodosnabdijevanja.

- Identifikovali smo vrela izdašnosti 50 litara u sekundi, tako da, imajući u vidu trend širenja opštine i grada Istočno Sarajevo i povećanja broja stanovnika, sigurno će nam biti potrebno njihovo uključivanje u sistem. Očekuje nas ozbiljna investicija i nadam se da ćemo do sredine naredne godine ta vrela priključiti na sistem, čime ćemo sigurno smanjiti problem sa vodosnabdijevanjem - ocijenio je Ćosić.

Rukovodilac Sektora projektovanja i razvoja u preduzeću "Vodovod i kanalizacija" /ViK/ Istočno Sarajevo Vesna Kapetina rekla je da je trenutni dotok vode u vrelu "Tilava" pao na ispod 80 litara u sekundi, a da je prosječna potrošnja u ove dvije opštine oko 150 litara u sekundi, u nekim djelovima dana dođe i do 200 litara, dok je noćna potrošnja na nivou od oko 80 litara u sekundi.

- Mi ne pravimo redukcije jer želimo da sačuvamo sistem i da uvijek bude pod nekim pritiskom vode. Ako bi počeli sa redukcijama i određene zone isključivali sa mreže, onda prilikom puštanja vode može doći do kvarova u sistemu, odnosno do pucanja cijevi. Restrikcije bi nam donijele više štete nego koristi - ukazala je Kapetina.

Prema njenim riječima, trenutno je najugroženije naselje Gornji Kotorac gdje voda već 15 dana gotovo i ne dolazi.

- Što se tiče vodosnabdjevanja u dnevnoj potrošnji, to pokušavamo da izbalansiramo. U prvim momentima prigušenja su išla od 23.00 do 5.00 časova, međutim, izdašnost je opala, pa sada počinju od 21.00 čas. Na taj način akumuliramo izvjesne količine vode i punimo rezervoar kojim se snabdijeva Bolnica `Srbija` - navela je Kapetina.

Kapetina je dodala da u momentima prigušenja vode stanari na višim spratovima imaju slabiji pritisak, dok nekim voda potpuno nestane.

Ona je poručila da smanjen dotok vode treba da bude opomena da se mora raditi na stabilnijem vodosnabdjevanju, jer je u toku nagla urbanizacija i povećanje broja stanovnika, što prati i povećana potrošnja vode. Kao moguća rješenja navela je vrelo u Kijevu, te mogućnost da se lociraju vrela na Trebeviću.