latinica  ћирилица
05/11/2019 |  12:59 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Јunker: Blerov pristup pomogao začetku Bregzita

Toni Bler je svojim pristupom prema evropskoj integraciji pomogao nastanku Bregzita jer nije uspio dok je bio na funkciji britanskog premijera da u toj zemlji ukaže na političko zajedništvo, rekao je danas predsjednik evropske komisije Žan-Klod Јunker.
Žan-Klod Јunker (Foto: wordpress.com) -
Žan-Klod Јunker (Foto: wordpress.com)

Odlazeći predsjednik Evropske komisije istakao je da je njegov prijatelj Bler bio među političarima koji nisu željeli da imaju ništa sa EU kao političkim projektom dok su bili na funkciji.

Na pitanje da li su se Britanci osjećali kao kod kuće u EU prije nego što su glasali za Bregzit Јunker je odgovorio da "rezultati referenduma nisu predstavljali iznenađenje".

- To je osnovno pitanje. U evropskoj sam politici od decembra 1982. godine i vidio sam da su Britanci imali stav kako su u EU samo iz ekonomskih razloga. Kada je riječ o političkom zajedništvu, zbližavanju, Britanci nisu željeli da imaju veze sa EU. To je bio slučaj i sa Blerom. Ukoliko se držite tog stava 40 godina, nije iznenađujuće da se ljudi toga i sjete kada dođu na referendum - naveo je Јunker za njemački "Špigl".

Јunkera će na funkciji predsjednika Evropske komisije zamijeniti Ursula fon der Lejen koja bi tu dužnost trebala da preuzme početkom decembra.

Bler će se sutra sastati sa Fon der Lejenovom. Iz kancelarije novog predsjednika Evvropske komisije saopšteno je da je zahtjev za sastanak upućen iz Blerove kancelarije.