X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
05/11/2019 |  13:15 ⇒ 14:11 | Izvor: SRNA

Ćulum i Laketa nemaju uslove za penziju, odrekli se boračkog staža

Od trojice kandidata koji se nalaze na rang-listi za direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uslove za penziju ispunio je samo Perica Stanića i to još u februaru, dok Darko Ćulum i Žarko Laketa u ovom trenutku ne ispunjavaju uslove, jer su se odrekli ratnog staža, saznaje Srna nezvanično.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Perica Stanić, koji je prvi na rang-list, po zakonu nikako ne bi mogao da bude ponovo imenovan na funkciju direktora jer je uslove za penziju stekao još u februaru ove godine.

Na osnovu provjerenih podataka, kao i poslova i funkcija koje su do sada obavljali kandidati za direktora Sipe, aktuelni direktor Sipe Perica Stanić uslove za penzionisanje stekao je još prije osam mjeseci, odnosno u februaru.

On je po sili zakona morao već da bude penzionisan i zbog toga nikako ne može biti imenovan na funkciju direktora Sipe.

Drugi na rang-listi je Darko Ćulum i može biti imenovan na tu poziciju s obzirom da se odrekao ratnog staža, kao i Žarko Laketa, treći po broju osvojenih bodova, kojem, prema nezvaničnim saznanjima Srne, trebaju još četiri godine radnog staža, koliko i traje mandat za navedenu funkciju.

Nezavisni odbor je, na osnovu anonimne prijave, zatražio podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova i Fonda PIO Republike Srpske o sticanju uslova za penziju kandidata.

- Dobili smo listu i utvrdili da tri kandidata ispunjavaju uslove za penziju. Prema podacima Fonda PIO, uslove za penziju imaju Perica Stanić, Darko Ćulum, Žarko Laketa. Goran Zubac ne ispunjava uslove za penziju - rekao je juče zamjenik predsjedavajućeg odbora Enes Obralija.

Obralija je rekao da je Nezavisni odbor jednoglasno usvojio rang-listu prema kojoj je najviše bodova za izbor direktora Sipe osvojio Perica Stanić, potom Darko Ćulum i Žarko Laketa, dok se na listu nije plasirao Goran Zubac koji je dobio najmanje bodova.

Rang-lista biće proslijeđena ministru bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, uz podatke o ostvarivanju uslova za penziju.