latinica  ћирилица
05/11/2019 |  13:32 | Autor: SRNA

Uručena rješenja o novčanom podsticaju u poljoprivredi

 U Banjaluci su danas uručena 122 rješenja korisnicima koji su ostvarili pravo na novčani podsticaj za izvršene kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji, za šta je u ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdvojilo sedam miliona KM.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

Uručena su rješenja za podsticaje za nabavku traktora, traktorskih priključaka, opreme u stočarskoj proizvodnji, opreme za izgradnju novih plastenika, za pakovanje, sortiranje i preradu poljoprivrednih proizvoda, te za navodnjavanje i izgradnju novih objekata za stočarsku proizvodnju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da će poljoprivrednicima novčana sredstva biti uplaćena u narednih mjesec dana.

- Nabavku poljoprivredne mehanizacije pomogli smo sa 4,5 miliona KM i time omogućili investicije čija je vrijednost 17 miliona KM. Ponosni smo na činjenicu da smo prvi put uspjeli da u potpunosti obuhvatimo 710 poljoprivrednih prozivođača koji su podnijeli zahtjev za nabavku traktora i priključaka. Biće nabavljeno više od 160 traktora i 540 različitih priključaka, a u narednoj godini ćemo obezbijediti značajnija sredstva za kapitalne investicije - rekao je Pašalić novinarima nakon uručivanja rješenja.

Govoreći o mogućnosti osiguranja poljorivrednih proizvođača, Pašalić je rekao da se to ne može zahtijevati, jer mora biti bolje uređeno tržište poljorivrednog osiguranja.

Direktor Agencije za agrarna plaćanja Savo Minić naglasio je da je u Srpskoj ukupno 930 korisnika podsticaja za kapitalne investicije.

- Sve podosticaje smo do sada isplatili i kašnjenja nema, što je od izuzetnog značaja - rekao je Minić.

Poljoprivrednik iz Bijeljine Slobodan Petrić izrazio je zadovoljstvo što resorno ministarstvo redovno izmiruje obaveze prema poljoprivrednim prizvođačima.

- Redovno se izmiriju obaveze prema poljoprivrednim prizvođačima, što je od izuzetnog značaja. Nadam se da će dobra saradnja biti nastavljena, a agrani budžet veći - rekao je Petrić.

Rješenja su dodijeljena u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u ovoj godini.