latinica  ћирилица
05/11/2019 |  14:41 ⇒ 19:37 | Autor: FENA

Satler zatražio hitno zatvaranje Vučjaka

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Јohan Satler, prilikom današnje posjete Bihaću, predao je 11 novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), ali i na sastancima sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti tražio hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku.
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Јohan Satler u Bihaću - Foto: klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Јohan Satler u BihaćuFoto: klix.ba

- Osigurali smo 11 novih vozila za policijske službenike i sa ovom aktivnošću podrška Evropske unije u BiH dosegla je iznos od 36 miliona KM. Sredstva su naravno osigurana za rješavanje problema i izazova koji dolaze s migrantskom krizom. Naravno, ne idu sva za zbrinjavanje migranata i izbjeglica, nego se značajna sredstava usmjeravaju i za podršku lokalnim zajednicama - istakao je Satler.

Naglasio je i zahtjev koji je na današnjim sastancima uputio predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti.

- Na sastancima s gradonačelnikom, premijerom i članovima Vlade, te policijskim komesarom tražio sam hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku. Ta lokacija je neuslovna i neprihvatljiva kada su u pitanju higijenski aspekti, a da ne spominjem blizinu miniranih područja - naglasio je Satlera.

Na današnjim sastancima prezentiran je i stav Evropske unije o eventualnom skorašnjem zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral. Rečeno je kako je to neizvodivo u kratkom vremenskom periodu, s obzirom da ugovori o korištenju prostora ističu 15. novembra.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić zahvalio je za podršku Evropske unije, ali i ponovio određene stavove Operativne grupe za situaciju s migrantima u USK.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponudio lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu, te najavio sutrašnju vanrednu sjednicu Gradskog vijeća.

- Tu sam lokaciju davno ponudio, međutim predstavnicima međunarodnih organizacija nije odgovarala zbog udaljenosti od grada i nemogućnosti obezbjeđivanja servisa. Mi ćemo na sutrašnjoj vanrednoj sjednici pokušati dobiti saglasnost Gradskog vijeća, tako da imamo i zvaničnu odluku. Tu se relativno brzo mogu obezbijediti struja i voda, odnosno sve neophodnosti za kamp, tako da nam se ne može spočitavati kako ne nudimo adekvatne lokacije u državnom vlasništvu - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Svi akteri današnjih sastanaka konstatovali su kako je neprihvatljivo da Unsko-sanski kanton gotovo sam nosi teret migracijskog procesa, te da je krajnje vrijeme za adekvatnu reakciju nadležnih organa državne i entitetskih vlasti.