X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
05/11/2019 |  14:52 | Izvor: Russia Today

Ronioci u olupini broda pronašli 900 boca namijenjenih caru Nikolaju (VIDEO)

Tim ronilaca je iz Baltičkog mora izvukao 900 boca francuskog alkohola koje su bile na dnu oko 100 godina, javlja Russia Today.
Pronađene boce namijenjene caru Nikolaju (Foto:  Ocean X Team) -
Pronađene boce namijenjene caru Nikolaju (Foto: Ocean X Team)

Alkohol je bio namijenjen ruskom caru Nikolaju Drugom, a transportovan je švedskim brodom S/S Kyros koji je u maju 1917. godine isplovio prema Petrogradu, današnjem St. Peterburgu. U brodu je bilo 50 kovčega francuskog konjaka i 15 kovčega likera.

Rusija je formalno još uvijek bila u ratu s Njemačkim carstvom, tako da je teret poslan iz Francuske brodom koji je pripadao neutralnoj Švedskoj. Ipak, brod S/S Kyros nikad nije stigao na svoju destinaciju, jer ga je nedaleko od ostrva Aland u baltičkim vodama presrela njemačka podmornica UC-58.

Prema tadašnjem zakonu, Nijemci su optužili posadu za krijumčarenje ilegalne robe, dopustili su mornarima da napuste brod i ukrcaju se na drugi, a onda je S/S Kyros potopljen zajedno s ukupno 900 boca alkohola.

Olupina broda je otkrivena 1999. godine, ali je vađenje alkohola bilo preopasno. Dvadeset godina kasnije, švedski tim ronioca je uz pomoć islandskih lovaca na olupine konačno odlučio da zaroni do Kyrosa.

Pripreme su trajale nekoliko godina, a potom je tim u misiju krenuo međunarodnim brodom Dipsi voker. Korištenjem robota, ronioci su uspjeli spasiti oko 600 boca De Haartman & Co konjaka i 300 boca likera Benedictine.

Boca će biti sačuvane i izložene, a neke od njih još uvijek imaju originalne pečate i oznake.