latinica  ћирилица
05/11/2019 |  15:11 ⇒ 17:06 | Autor: SRNA

Lukač: Nema učešća u Odboru za izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji

Direktorka DŽender centra Republike Srpske Mirjana Lukač rekla je, povodom mogućnosti novog prenosa nadležnosti u ovoj oblasti, da institucija koju predvodi neće učestvovati u radu formiranog Odbora za praćenje i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH.
Mirjana Lukač, Tijana Arambašić-Živanović i Nebojša Јović - Foto: SRNA
Mirjana Lukač, Tijana Arambašić-Živanović i Nebojša ЈovićFoto: SRNA

Lukačeva je istakla da je upravo DŽender centar već ranije ovlašćen i imenovan od Vlade kao koordinaciono tijelo za sprovođenje te konvencije.

- Mi je sprovodimo i izvještavamo, sarađujući sa svim organima, uključujući međunarodnu zajednicu i institucije na nivou BiH - rekla je Lukačeva na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom, kako je istaknuto, kontinuiranih pritisaka institucija BiH na DŽender centar u oblasti ravnopravnosti polova i ljudskih prava, te potpunog ignorisanja Ustavom zagarantovanih nadležnosti Srpske.

Lukačeva je precizirala da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sa Savjetom ministara u tehničkom mandatu, bez saglasnosti Vlade Srpske, formiralo Odbor za praćenje i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH.

Istakla je da DŽender centar Srpske neće učestvovati ni u projektima zaštite ravnopravnosti žena i njihove zaštite od nasilja u smislu da se jačaju kapaciteti Agencije za ravnopravnost polova na nivou BiH.

- Postoje dva džender centra u BiH i pomenuta agencija. Svi oni moraju da rade koordinisano - naglasila je Lukačeva.

Dodala da DŽender centar neće učestvovati ni u usaglašavanju zakonodavstva na nivou BiH u oblasti ljudskih prava, jer su ona entitetska nadležnost.

- Odgovaramo Vladi Srpske, imamo obavezu da je izvještavamo i štitimo njene interese ako se rade ovakve stvari oko prenosa nadležnosti i zadiranja u entitetske nadležnosti - navela je Lukačeva.

Kada je riječ o navodima jednog broja radnika DŽender centra za loš rad i žalbama ombudsmanima BiH za ljudska prava da se nad njima vrši mobing, Lukačeva je odbacila te, kao i navode da je Centar "spao na najniže grane".

Ona je na konferenciji za novinare, kojoj su na sopstvenu inicijativu prisustvovali ostali radnici tog centra, navela da je ta institucija uspješno uradila niz korisnih stvari i projekata, te da imaju dobru saradnju sa međunarodnom zajednicom, institucijama Srpske i nevladinim sektorom.

- Mi smo institucija koja se bavi ljudskim pravima i zaštitom ženskih prava, ali ne znači da smo 'hipi komuna' u kojoj može da radi ko šta hoće, dolazi na posao i odlazi kada hoće - navela je Lukačeva, osvrćući se na optužbe pojedinih radnika.

Poručila je da svi radnici treba da poštuju rad, red i disciplinu da ne bi bilo anarhije, poručujući da nadležne institucije u skladu sa propisima mogu da sprovedu istragu i provjere da li postoji mobing u DŽender centru.

- Za to smo apsolutno spremni i o tome nema nikakvih problema. Radnici koji su prijavili mobing neka prilože dokaze, to prijave nadležnom sudu i neka se sprovede postupak ako Ombudsman nije nadležan - rekla je Lukačeva.

Službenik u ovom centru za programsko projektne poslove, edukaciju i saradnju Tijana Arambašić-Živanović, koja je trenutno na porodiljskom bolovanju, rekla je da nisu tačne optužbe pojedinih radnika da je loš položaj trudnica koje rade u DŽender centru.

Ocijenila da ovakve optužbe, koje se iznose i u anonimnim pismima, nažalost, bacaju sjenku na dobar rad Centra.

Službenik za opšte poslove i poslove javnih nabavki Nebojša Јović rekao je da on lično nikada nije bio mobingovan, te da ljudi u DŽender centru svoj posao rade odgovorno i u interesu Srpske i Vlade.