latinica  ћирилица
05/11/2019 |  15:19 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Čubrilović u Budimpešti: Sve više djece iz Srpske u školi "Nikola Tesla"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas Srni da Srpska treba da ostvari bolju saradnju sa Srpskim zabavištem, osnovnom školom, gimnazijom, kolegijumom i bibliotekom "Nikola Tesla" u Budimpešti jer ta ustanova privlači sve više djece iz Republike Srpske.

Čubrilović je poslije razgovora sa predstavnicima ove ustanove rekao da se trenutno u ovim školama nalazi četrdesetak djece iz Republike Srpske.

"Ona dolaze samoinicijativno i nema organizovanog pristupa ovom vidu obrazovanja. S obzirom na rejting i kvalitet škole, Srpska bi trebalo da se aktivnije uključi da bi pomogla djeci da organizovano imaju mogućnost da budu dio ove škole. Ona ima rejting u EU jednak ostalim školama i poslije njenog završetka moguće je upisati fakultete u svim zemljama Unije", kaže Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske se drugog dana posjete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima Samouprave Srba u toj državi koji su mu prenijeli da su zadovoljni položajem u mađarskom društvu.

"Srbi su zadovoljni odnosom mađarske države koja im omogućava funkcionisanje u zajednici. Finansijska i svaka druga podrška ne izostaje i mađarska država je spremna da podrži Srbe iz Republike Srpske i Srbije koji se nalaze u Mađarskoj", naglasio je Čubrilović.

On je o položaju srpske zajednice u Mađarskoj razgovarao i sa Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, koji je i administrator Eparhije temišvarske.

"Upoznali smo se sa dobrom organizovanošću ove eparhije, a oni su zahvalni na podršci koji dobijaju iz Republike Srpske. Njima je svaka vrsta podrške doborodošla i žele da sarađuju u vezi sa svim pitanjima", rekao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske juče je u Budimpešti učestvovao na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope o proširenju EU.

Predsjednici parlamenata zemalja jugoistočne Evrope i članica Višegradske grupe potpisali su izjavu o proširenju EU u kojoj je navedeno da pojačavaju podršku proširenju EU i da Unija treba da ostane otvorena prema zemljama koje dijele zajedničke vrijednosti.