latinica  ћирилица
05/11/2019 |  15:32 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Brčko: Ocjena kvaliteta meda od 250 pčelara

U Brčkom je organizovano 14. međunarodno ocjenjivanje uzoraka meda od 250 proizvođača. Ocjenu kvaliteta očekuju pčelari iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Austrije, Njemače i Švajcarske.

Na 14. međunarodnom ocjenjivanju kvaliteta meda u Brčkom, našlo se 20 vrsta, a najviše bagremovog, kestenovog, lipovog i livadskog meda.

- Moramo priznati da su uzorci današnji, koji smo mi probali bili vrhunski, što pokazuje da je zaista kvalitet meda u našem regionu na najvišem mogućem nivou - rekao je Slobodan Čumić, predsjednik Društva pčelara Beograd. 

Veljko Živanović, iz Udruženja pčelara Brčko ističe da je ovo dobra prilika de se uporedi tržište. 

- Sad je prilika da vidimo gdje smo mi. Kako smo se spremili za tržite. Kako se odnosimo prema medu uopšte- napominje Živanović. 

Za kontrolu kvaliteta i organoleptičku ocjenu meda, angažovano je pet međunarodnih komisija.

- Naši pčelari zbog ovakvih ocjenjivanja su jako dobro educirani, i osposobljeni da med koji izvrcaju što kvalitetnije prezentiraju i ponude našim potrošačima - napominje Stanko Čuljak, potpredsjenik Udruženja pečalara iz Hrvatske. 

Dobri rezultati ocjene kvaliteta meda, odlična su baza za afirmaciju pčelarstva, kao privredne grane.


- Јednostavno pčelarima je ovo mogućnost da shvate, dobijanjem nekih medalja i priznanja, dobijaju dodatnu satisfkaciju da vrše razvoj svojih pčelinjih, da kažem pčelinjaka i samim tim potpomognu razvoj pčelarstva - rekla je Biljana Stamenković iz Beograda.

Za dobru privrednu računicu, stiže i preporuka.

- Smatram da su za neko obiteljsko gospodarstvo, nekih dve stotine košnica uz ozbiljan rad bi moglo da prehrani tu porodicu - isatakao je Boro Grbić, predsjednik Međunarodne komisije za ocjenu kvaliteta meda iz Vukovara. 

Pored organoleptičke ocjene na boju, ukus i miris, mjeri se i vlažnost meda, koja ne smije biti veća od 20 odsto, da bi se spriječilo ukiseljavanje.