latinica  ћирилица
05/11/2019 |  16:05 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Bijeljinska preduzeća i RiTe Ugljevik u sporu već 13 godina

Sudski proces, koji traje više od jedne decenije, u slučaju tužbi nekoliko bijeljinskih preduzeća protiv RiTe Ugljevika se nastavlja. Bijeljinski Tereks inžinjering ponovo je pokrenuo tužbu tešku skoro devet miliona maraka. U Rudniku i Termoelektrani Ugljevik navode da se spor sa ovim preduzećem vodi od 2006. godine. Očekuju da će ishod i nove tužbe biti riješen u njihovu korist.

Tereks pokreće novu parnicu pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini. Traži od RiTE Ugljevik blizu devet miliona maraka, po osnovu, kako se u tužbi navodi, neosnovanog bogaćenja, zateznih kamata i troškova postupka.

- Današnje suđenje je samo posljedica ranijeg suđenja u glavnom predmetu u kojem je već doneseno 10 sudskih odluka, dvije Osnovnog suda, četiri presude Vrhovnog suda, četiri Višeg privrednog suda, te jedna Ustavnog suda. U skorije vrijeme se očekuje donošenje još jedne odluke Ustavnog suda - napominje Faik Muhić, pravni zastupnik d.o.o. Tereks Inženjering Bijeljina. 

Dokaz da navedeni iznos Tereks ne može potraživati jeste činjenica da je Vrhovni sud u konačnom ishodu dosudio u korist Tereksa nešto više od 650.000 maraka. Do tada, sve po osnovu sudskih presuda, RiTE Ugljevik je prvo isplatio Tereksu oko tri miliona maraka, a zatim je Tereks morao da vrati Ugljevičkoj termoelektrani ta tri miliona, plus kamate i sudske troškovi, što je iznosilo oko 4,5 miliona maraka.

- Ta finansijska sredstva su RiTE Ugljevik vraćena 2013. godine, jer odluke na bazi kojih je Tereks naplatio predmetni iznos nikada više nisu stupile na snagu, a svakako da su ukinute odlukom viših sudskih instanci, odlukom Višeg privrednog suda i Vrhovnog suda Republike Srpske - rekao je Branislav Đokić, rukovodilac sektora za pravne poslove RiTE Ugljevik. 

Podsjećamo da je ovaj spor nastao 2003. godine kada je raspisan Јavni poziv za poslove otkrivke uglja i odvoza jalovine sa PK Bogutovo selo. Istovremeno i firma Kontinental danas je pred Okružnim sudom pokrenula postupak protiv RiTE za naplatu tzv. procesne kamate.