latinica  ћирилица
05/11/2019 |  16:52 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Banjaluka: Usvojen Nacrt budžeta za 2020. godinu od 146,6 miliona KM (FOTO)

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su danas Nacrt gradskog budžeta za iduću godinu od 146,6 miliona KM, od čega će više od 30 miliona KM biti uloženo u velike javne projekte, među kojima za izgradnju puteva, mostova i vodovoda.

Nacrt je radi pribavljanja primjedbi, mišljenja i prijedloga upućen u javnu raspravu koja počinje sutra i trajaće do 14. novembra.

- Već treću godinu držimo tempo sa više od 30 miliona KM ulaganja u infrastrukturu i plan je da bude i u narednoj godini - rekao je gradonačenik Igor Radojičić.

On je naveo da je Nacrtom budžeta za narednu godinu planirano da se u potpunosti finansira izgradnja novog mosta u Srpskim Toplicama, završetak i opremanje 450 novih mjesta u vrtićima u četiri objekta, što je najveće proširenje kapaciteta Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u posljednjih 40 godina.

- Predviđen je nastavak projekata vodosnabdijevanja, od kojih je samo jedan dio naveden u ovom budžetu, a u toku su pregovori za projekte koje zovemo "Voda jedan", "Voda dva" i "Voda tri" od 25 miliona KM ulaganja u vodosnabdijevanje i kanalizaciju - rekao je Radojičić i dodao da bi time više od 95 odsto stanovnišva trebalo da dobije snabdijevanje vodom.

On je istakao da će naredne godine biti povećana izdvajanja za sport i kulturu, te da je planirana izgradnja dvije nove sportske dvorane, nekoliko teretana, fudbalski teren sa vještačkom travom, te niz projekata koji su započeli ove ili ranijih godina.

Skupština grada usvojila je i Nacrt rebalansa budžeta za tekuću godinu od 210 miliona KM, a Radojičić je naveo da je osnovni razlog za to bio uspješno restrukturisanje gradskog duga u iznosu od 60 miliona KM, te je snižena kamatna stopa sa 4,4 na 2,8 odsto.

Odbornici su prihvatili i inicijativu Foruma za bezbjednost građana za izradu strategije bezbjednosti na području Banjaluke, a Radojičić je istakao da je ovaj forum ranije uradio obimnu analizu otvorenih pitanja, prioriteta i bezbjednosnih izazova u gradu.

Skupština grada donijela je i odluke o odobravanju 10.000 KM pomoći gradu Bihaću za nabavku cisterne za distribuciju pijaće vode u prihvatnom centru za migrante, te 10.000 KM humanitarnom udruženju građana Odbor za pomoć Srbina na Kosovu i Metohiji kao pomoć za izgradnju zgrade Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici.

Usvojena je i odluka za izdavanje garancije grada za zaduženje privrednog društva "Toplana", te odluka kojom se odobrava odgađanje otplate zajma grada Eko-toplani iz 2017. godine.

Radojičić je pojasnio da je stara Toplana godišnje imala minus od bar 10 miliona KM, te da će grad do 2030. godine plaćati mazut iz 2008. godine.

- Današnjom odlukom idemo na restrukturisanje kredita kod Nove banke u iznosu od 12.600.000 KM i pokušavamo sa šest odsto spustiti kamatu na ispod 4,4 odsto", rekao je Radojičić i dodao da je projekat Eko-toplane spasio grijanje u Banjaluci.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić je, govoreći o budžetu za narednu godinu, istakao je da će njime biti zadovoljena "društvena, privredna, socijalna i svaka druga komponenta".

- Budžet za narednu godinu je stabilan i u svojoj razvojnoj komponenti sadrži nastavak izgradnje vrtića u gradu, razvoj saobraćajne i komunalne infrastrukture, te podrazumijeva i nešto više sredstava za podsticaje u poljoprivredi, kao i sredstva za dodjelu stipendija studentima i učenicima srednjih škola - rekao je Talić.

On je istakao da su predviđena i sredstva za poboljšanje ambijenta u poslovnim zonama u Banjaluci.