latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:00 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Ko lobira za rezoluciju protiv Republike Srpske u američkom Kongresu?

Bošnjaci su nedavno angažovali mrežu lobista koji u američkom Kongresu treba da izdejstvuju rezoluciju protiv Republike Srpske. U tom timu su nekadašnje diplomate, bogati preduzetnici i neki od novoimenovanih savjetnika Ramiza Salkića. Na ovo upozoravaju predstavnici Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama i stručnjaci za bezbjednost

Lobistička firma dvojice nekadašnjih američkih diplomata prije šest mjeseci je dobila zadatak da pomogne urušavanju Republike Srpske i uvođenju sankcija lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Kaže to šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, i ističe da bošnjački lobisti za taj posao pokušavaju pridobiti američkog državnog sekretara Majka Pompea.

- Oni nastupaju veoma agresivno. Prvi cilj im jeste da se osudi Republika Srpska i da uvedu nove sankcije protiv Republike Srpske i prema pojedincima političarima u Republici Srpskoj - naglašava Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

Da za američku rezoluciju protiv Republike Srpske snažno lobira i njen potpredsjednik, funkcioner SDA Ramiz Salkić, tvrdi stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić. Prema njegovim riječima, Salkić je s tim ciljem okupio tim od čak 44 savjetnika.

- Nastoje da pripreme Salkića za svjedočenje pred Kongresom kako bi se izdejstvovala rezolucija protiv Republike Srpske slična ovoj koja je nedavno doneseana protiv Turske zbog genocida nad Јermenima - istakao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Ćeranić tvrdi da će snažnije aktivnosti mreža bošnjačkih lobista pokrenuti nakon Posebne sjednice Narodne skupštine Republike o neustavnom preuređenju dejtonske BiH.

- Oni traže povod da kažu, evo Republika Srpska i Dodik ruše institucije, pogledajete njihove zaključke koji su antiustavni i nedemokratskim diskriminišu Bošnjake, i tako dalje - dodao je Ćeranić. 

Naši sagovornici kažu da su pred lobistima brojne prepreke među koje svrstavaju i stavove predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa koji ne zanemaruje da bošnjačka zajednica glasa protiv njega.