latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:33 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Vlada Srpske obezbijedila banjsko liječenje penzionera

Upravni odbor udruženja penzionera Republike Srpske, prihvatio je pravilnik o banjsko-rehabilitacionim subvencijama koje je predložila Vlada Srpske, koja je za ovu namjenu obezbjedila sredstva. Penzioneri će biti upućeni na liječenje do kraja godine. Sa pravilnikom su upoznati i predsjednici lokalnih udruženja penzionera, na održanoj sjednici u Tesliću.

Pravilnik o banjsko-klimatskom liječenju od najvećeg je značaja za najugroženiju populaciju u Srpskoj. Obzirom, da ovaj vid zdrastvene njege, iziskuje veća sredstva iz kućnog budžeta.

Zbog nezavidnog životnog standarda ove populacije, svaka pomoć im je dobro došla, kažu iz udruženja.

- Drago mi je da se i vlada Republike Srpske opredjelila za takav vid, da spriječimo koliko spriječiti možemo, a to je da održimo penzionersku populaciju u tom boljem zdravstvenom stanju - napominje Slobodan Brdar, predsjednik udruženja penzinera Prijedor.

Ovaj pravilnik, doprinjeće i radu ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, jer su penzioneri, najčešći pacijenti.

- Mi se u ovom trenutku grčevito borimo za svakog čovjeka da dođe ovdje u Mlječanicu. Nama svaki korisnik naših usluga dobro dođe i u smislu jačanja naših kapaciteta i svakako u smislu promocije naših usluga. U ovom trenutku mogu samo da podržim takve aktivnosti vlade Srpske - istakao je Dragan Brdar, v.d. direktora ЈZU Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica". 

Troškove desetodnevnog banjsko-klimatskog liječenja snosi Vlada Srpske, posredstvom Udruženja penzionera.

- Poslaćemo do nove godine 400 penzionera u banju, a mi se nadamo iduće godine bar dvije hiljade - istakao je Rade Rakulj, predsjednik udruženja penzionera Republike Srpske. 

Mladen Milić, direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske, ističe da ovakva odluka ima više dobrih smjernica. 

- I svakako da je ova banjska rehabilitacija jedan od ciljeva koji je postavljen u strategiji da se olakša život da se poboljša zdravlje najstarije populacije u Republici Srpskoj - rekao je Milić. 

Za ovu namjenu Vlada Republike Srpske, obezbjedila je sredstva u visini od 200 hiljada maraka.