latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:43 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Počela rekonstrukcija puta Trebinje-Ljubinje

Počeli su radovi na magistralnom putu Trebinje – Ljubinje. Obnavljanje puta Trebinje-Ljubinje, jednog od ključnih za povezivanje sa ostatkom Republike Srpske, podrazumijeva saniranje oštećenja i postavljanje novog habajućeg sloja asfalta. Preduzeće Hercegovina-putevi, izvođač, pripremne radove počelo je prije petnaest dana, a danas je zvanično uvedeno u posao.

Obnova ovog putnog pravca, jednog od najlošijih u Republici Srpskoj, dužine pedeset devet kilometara, najvaljuje se više od deset godina. Otkako je izgrađen, prije četrdeset pet godina, osim redovnog održavanja i saniranja najoštećenijih dionica, nisu investirana značajnija sredstva. Za vozače, posebno one koji ovim pravcem redovno putuju, rehabilitacija puta od velikog je značaja.

Vrijednost ove, za Hercegovinu, izuzetno značajne investicije je 12.375.000 KM. Sredstva su obezbijedili Vlada Srpske i preduzeće Putevi Republike Srpske.

- Kreće dionica od Trebinja prema Ljubinju u dužini od 7,5 kilometara. Kompletna  dionica spremna je za rehabilitaciju. Rok za završetak radova je do 36 mjeseci. Ono što vam ja mogu obećati jeste da ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili i ukoliko izvođač radova bude spreman sve radove ćemo završiti u idućoj godini. Sloj asflata debljine 5 centimetara , radi se najkvalitetnijim materijalom - istakao je Nenad Nešić, direktor puteva Republike Srpske. 

Pored obnove kolovoza, najavio je Nešić, trebalo bi da bude urađena kompletna saobraćajna signalizacija, kao i zaštitna ograda od 10, 5 kilometara. Radovi će se, ranije je saopšteno, izvoditi fazno.

- Značajno je kako za ljude iz Trebinja i Ljubinja, tako i za sve ostale koji saobraćaju ovim putem. Malo se na vremenu izgubilo, jer je bilo i ranije najavljivano, ali projekat vrijedan 12 miliona ne može se realizovati tokom noći, tako da je ovo nešto u skladu sa finansijskim sredstvima - poručio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. 

Planirana je rekonstrukcija i ostalih dotrajalih i neuslovnih dionica u Hercegovini, što će zavisiti od sredstava. Vlada Srbije, podsjećamo, izdvojila je novac za projekat putnih pravaca Foča - Gacko preko Tjentišta i Foča Šćepan polje.