latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:55 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Diploma Osmana Mehmedagića Osmice će biti poništena

Diploma Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/, biće poništena, saopšteno je iz Inspektorat Republike Srpske.
Osman Mehmedagić (foto: informativa.ba) -
Osman Mehmedagić (foto: informativa.ba)

- Predstoji izvršenje rješenja prosvjetnog inspektora o poništavanju Megmedagićeve diplome - rečeno je Srni u Inspektoratu.

Inspektorat Republike Srpske oglasio je ništavim ranije doneseni zaključak kojim je dozvoljeno odgađanje izvršenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora, kojim je Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka naloženo da poništi diplomu Mehmedagića i proglasi je ništavnom u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Inspektorat je ovu odluku donio na osnovu saznanja da je Okružni sud Banjaluka odbacio prijedlog punomoćnika Univerziteta za poslovne studije Banjaluka za odgađanje izvršenja pomenutog rješenja, dodaje se u saopštenju.

Punomoćnik ovog univerziteta je, pozivajući se na Zakon o inspekcijama u Republici Srpskoj, podnio Inspektoratu Republike Srpske zahtjev za odgađanje izvršenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora do okončanja upravnog spora pred sudom protiv drugostepenog rješenja Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a istovremeno se sa identičnim zahtjevom obratio i Okružnom sudu Banjaluka.

S obzirom na to da Inspektorat nije imao saznanja da je isti zahtjev upućen i nadležnom sudu, prvobitno je donio zaključak kojim je dozvoljeno odgađanje izvršenja rješenja do okončanja upravnog spora.

Nakon što je utvrđeno da je sud odbacio prijedlog za odgađanje izvršenja rješenja, a imajući u vidu da je Zakonom o opštem upravnom postupku propisano da se ništavim oglašava rješenje koje je u upravnom postupku doneseno u stvari iz sudske nadležnosti, Inspektorat je proglasio ništavim ranije doneseni zaključak, navodi se u saopštenju Inspektorata.