X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/11/2019 |  18:49 ⇒ 18:51 | Izvor: RTS

EU traži izlaz iz blokade, Francuska sprema prijedloge

Francuska će iznijeti predloge za reformu procesa proširenja EU na sljedećem sastanku Savjeta ministara opštih poslova 19. novembra, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

Evropski ministri vratiće se temi proširenja pošto u oktobru EU nije mogla da se dogovori o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom zbog protivljenja Francuske, čemu su se, u slučaju Albanije, pridružile i Danska i Holandija.

Više zemalja članica, među njima Italija, Poljska, Austrija, Češka i druge, zatražilo je da se o proširenju nastavi debata već na sljedećem ministarskom sastanku, "da bi se našao put iz sadašnje blokade i pokazalo kako EU nije okrenula leđa zemljama regiona - nakon negativne odluke prošlog mjeseca, saznaje RTS.

Među zemljama članicama postoji saglasnost da razgovore treba nastaviti, a Francuska je zatražila da oni budu dobro pripremljeni kako bi se izbeglo ponavljanje poznatih stavova i stvaranje nerealnih očekivanja, s obzirom na to da sastanak 19. novembra neće biti o otvaranju pregovora, već priprema za raspravu i eventualne odluke na proljeće 2020. godine.

Francuska je stavila do znanja da će dati svoje predloge za reformu procesa proširenja, kada ova tema bude formalno na dnevnom redu sljedećeg sastanka Savjeta ministara 19. novembra.

Prema za sada još nezvaničnim najavama koje stižu iz Pariza, francuski predlog znači da bi zemlje kandidati mogle brže da koriste prednosti EU u nekim oblastima u kojima ostvare dobar napredak, ne čekajući na punopravno članstvo.

S druge strane, proces bi bio reverzibilan, odnosno, zemlja kandidat bi mogla da izgubi neke prednosti ako promeni politiku ili počne da nazaduje.

- Neuspjeh da se donese konkretna odluka na samitu EU u oktobru stvorio je zastoj koji rizikuje da blokira ne samo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom već i politiku proširenja EU uopšte - navodi evropski diplomatski izvor, uz ocjenu da bi sastanak 19. novembra trebalo da odredi neku vrstu mape puta za izlazak iz ove situacije.

Јedna od opcija koju će razmotriti zemlje članice je da se od Evropske komisije zatraži izvještaj kako unaprijediti metodologiju procesa proširenja, koji bi Komisija podnela početkom sljedeće godine.

Osim toga, države članice treba da odluče hoće li od Komisije zatražiti i novi izvještaj o stanju reformi u Albaniji i Severnoj Makedoniji, kao preduslov za debatu o otvaranju pregovora, do koje će vjerovatno doći na samitu EU u martu sljedeće godine.

Samit EU u martu je logičan trenutak za novu raspravu o toj temi, s obzirom na usvojenu odluku da će se EU vratiti ovom pitanju "prije samita u Zagrebu u maju 2020. godine".

- Međutim, ključno pitanje je šta su uslovi koji bi omogućili da Francuska do tada promeni svoju poziciju - ocjenjuju izvori u Briselu.

Nije izvjesno ni hoće li se zemlje članice naklonjene proširenju na Balkan složiti sa idejom da revizija procesa pristupanja bude preduslov za otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom ili će insistirati na obrnutom redosljedu poteza.

Izvori u Savjetu EU ne isključuju mogućnost da će se o reformi procesa proširenja razgovarati i na nivou lidera na samitu EU sredinom decembra u Briselu.