latinica  ћирилица
05/11/2019 |  18:59 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Evropska unija traži zatvaranje migrantskog kampa Vučjak kod Bihaća

Šef Delegacije Evropske unije Јohan Zatler zatražio je od vlasti Unsko-sanskog kantona zatvaranje migrantskog kampa Vučjak kod Bihaća koji ne ispunjava uslove za njihov boravak, ali i snažnije angažovanje vlasti BiH kad je riječ o migrantskoj krizi. I vlast u Bihaću traži njeno što hitnije rješavanje.

Migrantski kamp Vučjak potrebno je zatvoriti i iz političkih razloga, smatra Јohan Zatler, i to bi svakako bilo u interesu i svih nivoa vlasti. Zatler navodi nekoliko mjesta izvan ovog kantona i vjeruje da će se uskoro pronaći odgovarajuće lokacije.

- Potreban nam, je snažniji angažman takođe i centralnog nivoa državnih vlasti iz dva razloga: prvi je unapređenje postojeće koordinacije, a drugi je sama činjenica da je nedopustivo da imate samo jedan kanton koji nosi 90 odsto tereta migracijske situacije - naglasio je Zatler.

Vlast u Bihaću traži da se kriza riješi na cjelovit način, a ne parcijalno i da se teret raspodjeli, a ne da, kako tvrde, Bihać bude jedini na udaru. Najavljuju da će na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća ponuditi lokaciju Lipa za privremeni smještaj migranata.

- I ja sam za to da se Vučjak zatvori ali nama je i sinoć došlo iz Sarajeva i Tuzle 150 migranata, problem je šta sa tim ljudima. Zahtjevam da se na cjelovit način priđe rješavanju migranstke krize - poručio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Građani zabrinuti za svoju bezbjednost. Smatraju da vlasti trebaju da riješe problem.

Tokom posjete Bihaću, Zatler je uručio ključeve za 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Istakao je da je s današnjom aktivnošću podrška koju je dosad obezbijedila Evropske unije dostigao iznos od 36 miliona evra za rješavanje problema migrantske krize.