latinica  ћирилица
05/11/2019 |  19:30 | Autor: SRNA

Linta: Vlast u Zagrebu podstiče širenje govora mržnje prema Srbima

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da gradska vlast u Zagrebu podstiče širenje govora mržnje prema Srbima jer na maketi grada u centru Zagreba, jednoj od najposjećenijih turističkih lokacija, više od sedam dana stoji natpis "Ubij Srbina".
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Ništa se drugo nije ni moglo očekivati od aktuelne gradske vlasti u Zagrebu, istakao je Linta, koji je i predsjednik Saveza Srba iz regiona.

- Skandalozno je da gradska vlast, koji čine stranka gradonačelnika Milana Bandića i HDZ, nije smatrala da potrebnim da komunalni redari uklone navedeni srbomrzački grafit - naglasio je Linta i dodao da, ako grafit slučajno bude uklonjen, sigurno je da naredbodavci i počinioci neće biti pronađeni, a kamoli kažnjeni.

On je podsjetio da je Skupština grada Zagreba aprila 2017. godine donijela sramnu odluku da se ustaškom režiseru Јakovu Sedlaru za revizionistički film o Јasenovcu kao radnom logoru dodjeli godišnja nagrada za film i pozorište, te da je opštinsko tužilaštvo u Zagrebu podiglo optužnicu protiv studenta zagrebačkog Filozofskog fakulteta Filipa Drače koji je početkom godine na postolju spomenika Franje Tuđmana sprejem nacrtao srp i čekić.

Linta je naveo da je navedeni grafit bio uklonjen u najkraćem mogućem roku, a Drača ubrzo uhapšen i osuđen na uslovnu kaznu od 10 mjeseci zatvora i sa rokom provjere od tri godine samo jer je nacrtao srp i čekić, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je naveo da je u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast nacrtano na desetine hiljada ustaških, fašističkih i nacističkih grafita kojim se širi bijesna mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko, te da se srbomrzački grafiti pojavljuju svakodnevno širom ove zemlje.

- Iako se očigledno radi o nebrojenim zločinima iz mržnje, niko od naredbodavaca i počinilaca nije krivično kažnjen i osuđen na zatvorsku kaznu što jasno govori o ustaškom karakteru hrvatske države - istakao je Linta.