latinica  ћирилица
05/11/2019 |  21:06 ⇒ 21:43 | Autor: sputniknews.com

Naučnici otkrili mrtvu zonu na Zemlji: Nema života, uprkos prisustvu vode (FOTO)

Istraživači su proučavali širok spektar uzoraka uzetih iz četiri zone u geotermalnom kompleksu Dalol u Etiopiji, između 2016. i 2018. godine.
Naučnici otkrili mrtvu zonu na Zemlji (foto: CC0 / piksabej) -
Naučnici otkrili mrtvu zonu na Zemlji (foto: CC0 / piksabej)

Grupa francuskih naučnika tvrdi da je otkrila mjesto na Zemlji gde život ne može postojati, uprkos prisustvu vode u tom području.

U studiji koja je objavljena u časopisu Nature Ecology & Evolution tim biologa francuske Nacionalne istraživačke agencije CNRS i Univerziteta Pariz-Sud potvrdio je da su do ovih saznanja došli tokom posjete nepristupačnim Dalol hidrotermalnim bazenima u sjevernoj Etiopiji, blizu granice sa Eritrejom.

- Identifikovali smo dvije glavne fizičko-hemijske barijere koje sprečavaju da život napreduje i pored prisustva vode, uprkos tome što je tečna voda na površini planete široko prihvaćen kriterijum za život - tvrde istraživači.

Između 2016. i 2018. godine oni su koristili čitav niz naučnih tehnika kako bi pretražili bilo kakav trag života u jezeru Dalol, ali su zaključili da ekstremne količine fiziološke kiseline ima previše za bilo koji organizam.

Naučnici su objasnili da, osim činjenice da je voda u oblasti Dalol izuzetno kisela i slana, sadrži i ogromnu količinu magnezijuma.

Ovo je potvrdilo i teoriju da ta voda ne sadrži nikakve štetne materije ili bakterije, jer pod takvim uslovima žive ćelije se uništavaju.

Ranija studija područja Dalol tvrdila je da je otkrila neke dokaze o izuzetno sićušnom životu mikroba koji je preživio, uprkos specifičnim uslovima.

Istraživači su izrazili nadu da će njihova otkrića biti značajna za ograničenje pretpostavljenih parametara za uslove života.