latinica  ћирилица
06/11/2019 |  08:05 ⇒ 09:09 | Autor: TANЈUG

Orban: Iskupimo se tako što ćemo ubrzati pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom

Čelnici zemalja Višegradske grupe izjavili su da su razočarani u EU zbog slanja negativnog signala zapadnom Balkanu, ali da se mogu iskupiti ubrzavanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.
Viktor Orban (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov) -
Viktor Orban (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov)

Svi smo razočarani odbijanjem EU da odobri otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

- Pošto nismo započeli pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, važno je ubrzati pregovore sa državama koje su već u tom procesu. Možemo da se iskupimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom maksimalno ubrzati, tako da nema problema sa daljim proširenjem - rekao je Orban, prenijela je sinoć MIA.

Premijeri Slovačke i Češke složili su se s Orbanom, rekavši da su takođe razočarani.

- Tri zemlje EU, od kojih je jedna osnivač, koje su se usprotivile proširenju sa zapadnim Balkanom, izložila su građane regiona riziku - rekao je slovački premijer Peter Pelegrini.

- Možda oni vide konačnu perspektivu u saradnji sa Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim zemljama. Ovo je bila velika greška, jer vjerujem da je proširenje investicija za EU. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, već i bezbjednosna - naveo je Pelegrini.

Premijer Pelegrini upozorio je da će EU možda ponovo zapasti u migrantsku krizu zbog pristupa zapadnom Balkanu.

- Sve V4 zemlje, uključujući Slovačku, uvijek će biti na strani zemalja Zapadnog Balkana kako bi ih podržale i motivisale da daju sve od sebe da se pridruže evropskim strukturama - naglasio je Pelegrini.

Premijeri učestvuju u Pragu na sastanku Grupe prijatelja kohezije koja okuplja 17 država članica Centralne i Istočne Evrope, s ciljem da obezbijedi dovoljno resursa za kohezijska sredstva u predstojećem višegodišnjem finansijskom okviru EU.