latinica  ћирилица
06/11/2019 |  10:45 ⇒ 10:45 | Autor: SRNA

Lavrov: Nema potrebe za nametanjem zabrana zapadnim medijima

Rusija ne vidi potrebu za nametanjem bilo kakvih zabrana bilo kojoj zapadnoj medijskoj kući, uključujući "Dojče vele", rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju na Konferenciji o slobodi medija i bezbjednosti novinara u Ruskoj Fedraciji i regionu OEBS-a.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov)

- Ponoviću da mi ne vidimo potrebu ili mogućnost za nametanje bilo kakvih restrikcija. Poštujemo naše obaveze prema slobodnom novinarstvu i slobodu govora, za razliku od zemalja koje zabranjuju rad Raše tudej, Sputnjika i drugih naših resursa, postavljaju ozbiljne prepreke njihovoj aktivnosti, uskraćuju im i odbijaju akreditacije - naglasio je Lavrov, prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, sve su učestalija kršenja prava ruskih novinara i diskriminacija medijskih resursa u regionu OEBS-a.

On je naglasio da je ovaj problem sve akutniji, što nije u skladu sa finalnim aktom iz Helsinkija, konferencijom OEBS-a u Beču 1986. godine i sporazumima iz Kopenhagena 1990. i Moskve 1991. godine.

Lavrov je napomenuo da se potpisivanjem navedenih sporazuma učesnici obavezuju da unapređuju slobodu informacija, uključujući one iz inostranstva, te da poboljšaju uslove za profesionalan rad stranih novinara.