latinica  ћирилица
06/11/2019 |  11:24 ⇒ 11:45 | Autor: klix.ba

Podignuta optužnica protiv oficira Oružanih snaga BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ramiza Mićivode (1969), oficira Oružanih snaga BiH, koji se tereti da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Ramiz Mićivoda je rođen u Goraždu 1969. godine, a radi kao oficir Oružanih snaga. Uhapšen je prošle godine, a tužilac Tužilaštva BiH, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu.

Optuženi se tereti, da je u svojstvu vojne osobe, u činu pukovnika OS BiH, zaduženog za civilno-vojnu saradnju, u brigadi taktičke podrške u kasarni Rajlovac, zloupotrijebio svoj službeni položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist.

On se tereti da je, koristeći svoj položaj, zahtijevao i dobio novac od osoba koje se bave poljoprivredom i koriste zemljište u blizini kasarne Rajlovac, kako bi im dopustio da koriste zemljište u vlasništvu OS BiH, za čije izdavanje i naplaćivanje nije ovlašten.

Prema navodima optužnice, optuženi se sastajao sa oštećenima i zahtijevao novac, te je u dva navrata od oštećenih na dogovorenom mjestu preuzeo novac. Optuženi se tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH prekoračio granice svojih službenih ovlašćenja te pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist i drugom nanio štetu.