latinica  ћирилица
06/11/2019 |  11:37 | Autor: TANЈUG

Užice domaćin 24. Јugoslovenskog pozorišnog festivala

U Užicu je počeo 24. Јugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" na kojem će se za nagrade Ardalion nadmetati sedam najboljih predstava iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Scena pozorišta - Foto: B92
Scena pozorištaFoto: B92

Festival, koji se ove godine održava pod sloganom "Ko je junak našeg doba", svečano je otvorio crnogorski reditelj Branislav Mićunović, koji je podsjetio da je ta manifestacija još prije 24 godine pokazala da je moguće živjeti na zajedničkom prostoru, uz prožimanje života i kulture.

- Јugoslovenski pozorišni festival u Užicu je junak našeg doba zato što prevazilazi nevolje regiona i šalje jasne poruke o tome kako je moguće biti hrabar i istrajan i naklonjen zajedništvu - rekao je Mićunović.

I u ovogodišnjoj selekciji Bojana Munjina i Zorana Stamatovića našle su se najbolje predstave regiona.

Festival je otvorila "Nečista krv" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda i u režiji Milana Neškovića.

Na repertoaru će biti još dvije predstave Јugoslovenskog dramskog pozorišta "Lorencačo" Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića, i "Vrat od stakla" po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Јagoša Markovića.

Autorski projekat Igora Vuka Torbice "Tartif" po motivima originalne Molijerove drame izvode Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Narodno pozorište Sombor.

Na repertoaru su i dvije predstave iz Sarajeva. Kamerni teatar 55 na užičkoj pozornici igra "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, dok Narodno pozorište Sarajevo izvodi "Kavkaski krug kredom" Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija.

Satirično kazalište Kerempuh iz Zagreba gostuje sa predstavom "Blu mun" po tekstu Daira Karakaša i u režiji Borisa Liješevića.

Јugoslovenski pozorišni festival traje do 12. novembra, a zatvara se dodjelom nagrada Ardalion i predstavom u čast nagrađenih "Kako život" užičkog Narodnog pozorišta.