latinica  ћирилица
06/11/2019 |  11:58 ⇒ 12:02 | Autor: TANЈUG

Zimbabve: Suša ubija slonove i druge divlje životinje

Iznuren od gladi i žeđi, slon se borio da dođe do vode u afričkom rezervatu za divlje životinje Mana bazeni, međutim, zaglavio se u blatu i iako ga je osoblje parka oslobodilo on je uginuo.

Slonovi, zebre, nilski konji, impale, bivoli i mnoge druge divlje životinje suočene su sa nedostatkom hrane i vode u Nacionalnom parku Mana bazeni u Zimbabveu, a naziv parka dolazi od četiri bazena vode koje obično puni rijeka Zambezi svake kišne sezone i gde tradicionalno divlje životinje piju vodu.

Podaci Nacionalnih parkova i Uprave za zaštitu života u divljini u Zimbabveu pokazuju da je u posljednja dva mjeseca najmanje 105 slonova uginulo u rezervatima za divlje životinje, od kojih većina u Mana bazenima i u drugom još većem nacionalnom parku Hvange. Mnogo očajnih životinja luta izrazeći iz parkova da u okolini potraži hranu i vodu.

Mana bazeni, svjetska baština Uneska, u ovo doba godine uobičajeno su izloženi velikim vrućinama i suši, ali je ove godine situacija daleko gora jer su prošlogodišnje kiše bile nedovoljne.

Čak je tok rijeke Zambezi smanjen.

Suša u južnoj Africi, međutim, pogađa i ljude, pa se procjenjuje da bi glađu moglo da bude pogođeno čak 11 miliona ljudi u devet zemalja regiona, o čemu govore i podaci Svjetskog programa za hranu, koji, inače, planira veliku distribuciju hrane.

U zemljama južne Afrike normalne količine padavina zabilježene su tokom samo jedne od posljednjih pet sezona, naveo je Svjetski program za hranu.

Sezonske kiše očekuju se uskoro, ali zvaničnici parkova i ljubitelji divljih životinja plaše se da će prevelik broj životinja uginuti prije toga, pa donose hranu kako bi pomogli najugroženijim, a izuzetno teški uslovi ubijedili su vlasti u parku da napuste svoju uobičajenu politiku neintervenisanja.