latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:00 ⇒ 12:10 | Autor: sputniknews.com

Moskva neće sarađivati sa Vašingtonom o sirijskoj nafti

Rusija neće sarađivati sa SAD o pitanju sirijske nafte, to je nacionalna imovina naroda Sirije kojom bi trebalo da raspolažu građani te zemlje, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

- Nećemo sarađivati sa Amerikancima po pitanju sirijske nafte - rekao je Veršinjin.

- Radi se o sirijskoj nafti, tj. nacionalnoj imovini čitavog sirijskog naroda. Uvjereni smo da upravo sirijski narod treba da upravlja svojim prirodnim resursima, uključujući i naftu - naveo je on.

Ranije je agencija AP, pozivajući se na izvore, saopštila da je američki predsjednik Donald Tramp odobrio proširenje američke vojne misije radi obezbjeđivanja naftnih polja u istočnoj Siriji.

Agencija je dodala da takav Trampov potez otvara niz "teških pravnih pitanja"; da li će američka vojska moći da napada sirijske, ruske ili druge snage u slučaju prijetnje naftnim poljima.

Takođe se ističe da takva odluka predviđa prisustvo stotina američkih vojnika u Siriji, uprkos činjenici da je ranije Tramp objavio povlačenje trupa iz ove zemlje

Veršinjin je naveo da je Moskva spremna da sarađuje sa sirijskom vladom na kontroli i bezbjednosti na teritorijama gdje su se nalazili kampovi Sirijskih demokratskih snaga, u kojima su bili zarobljeni pripadnici Islamske države.

U oktobru je kurdska Autonomna uprava teritorija na sjeveroistoku Sirije objavila da je 785 stranaca povezanih sa ID pobjeglo iz logora Ajn Isa na sjeveru zemlje, gdje Turska sprovodi vojnu operaciju. Logor se nalazi u provinciji Raka na teritoriji koju kontrolišu arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage, vojno krilo Autonomne uprave.