latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:19 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Šeranić o saradnji sa kineskim ministrom zdravlja (FOTO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ministar zdravlja Kine Ma Sjaovej razgovarali su danas u Bugarskoj o saradnji u narednom periodu, aktivnostima partnera iz te zemlje na izgradnji bolnice u Doboju i ulaganjima u oblast zdravstva u Srpskoj.
Šeranić u Sofiji: Sa kineskim partnerima planiramo razmjenu menadžera u zdravstvu  (foto:Vlada RS) -
Šeranić u Sofiji: Sa kineskim partnerima planiramo razmjenu menadžera u zdravstvu (foto:Vlada RS)

Šeranić je rekao Srni da je sa Maom razgovarao i o održavanju foruma i seminara u Srpskoj i Kini na kojima bi stručnjaci iz dvije zemlje predstavili svoje prakse.

- Bilo je riječi i o tome da se u Kini predstave aktivnosti kineskih partnera kada je riječ o infrastrukturnim projektima u oblasti zdravstva u Srpskoj - rekao je Šeranić, koji učestvuje na 4. sastanku ministara zdravlja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se tradicionalno održava u Bugarskoj.

On je rekao da je za Srpsku veoma važno prisustvo na ovom forumu, jer njeni predstavnici mogu da sa vodećim ljudima kineskog zdravstva direktno razgovaraju o zajedničkim projektima i nastavku bilateralne saradnje.

Šeranić je dodao da je na skupu u Bugarskoj sa vodećim ljudima Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu razgovarao o narednom dvogodišnjem ugovoru te organizacije sa BiH, kao i o aktivnostima u Srpskoj na prevenciji masovnih nezaraznih bolesti.

On je ocijenio da se na sastanku u Sofiji sa partnerima iz Kine i regiona, između ostalog, razgovara o globalnoj politici u oblasti zdravstva i ciljevima UN do 2030. godine kada je riječ o razvoju održivosti zdravstvenih sistema.

- U fokusu razgovora su različiti izazovi u oblasti zdravstva i zdravlja, kao i proširenje saradnje u smislu politika i planova razvoja zdravstvenih sistema, prevencija zaraznih i nezaraznih bolesti, razmjena innovacija i medicinskih tehnologija, razvoj zdravstvenog menadžmenta i uvođenje tradicionalne kineske medicine u okviru zdravstvenih sistema na prostoru zemalja Centralne i Istočne Evrope - rekao je Šeranić.

Foto: RTRS