latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:28 ⇒ 13:05 | Autor: SRNA

Golić: Pitanje od ključnog strateškog značaja

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas u Sarajevu da BiH kao potpisnik Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama, preduzima značajne korake ka razumijevanju i rješavanju problema klimatskih promjena.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Govoreći na skupu "Pametni rast za novu klimatsku realnost" Golićeva je istakla da su klimatske promjene kao pitanje od ključnog strateškog značaja prepoznale ne samo vladine institucije i naučna zajednica, nego i građani BiH.

- Klimatske promjene jedan su od najvećih razvojnih izazova sa kojima se suočava zemlja, posebno u kontekstu prilagođavanja na sve učestalije vremenske ekstreme - rekla je Golićeva i navela da od 2000. godine BiH skoro da nije imala godinu bez prirodnih katastrofa.

Pozivajući se na podatke Svjetske banke, ona je navela da su BiH zbog uticaja klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja od 1990. godine do kraja 2018. zadesile 23 prirodne katastrofe.

- Direktna materijalna šteta procijenjena je na 841 milion dolara, a što je najtragičnije, izgubljeno je 46 života - naglasila je Golićeva.

Ona je dodala da je, prema istom izvoru, u navedenom periodu Balkan zadesilo oko 100 prirodnih katastrofa, u kojima su izgubljenoa 263 ljudska života, a direktna materijalna šteta se procjenjuje na 3,6 milijardi dolara.

- Štetu od ove godine tek treba da saberemo - imali smo izuzetno hladno proljeće, najvrelije ljeto na sjevernoj hemisferi ikada i najtopliju zimu na južnoj hemisferi ikada. Posljednjih pet godina su najtoplije od kada se vrše mjerenja - rekla je Golićeva.

Kada su u pitanju napori koje BiH preduzima u oblasti adaptacije na klimatske promjene, kao i u oblasti ublažavanja uticaja na klimatske promjene, ona je istakla podršku Vlade Švedske.

- Osim direktnog doprinosa putem Švedske razvojne agencije u iznosu od 13,4 miliona dolara za projekat `Zeleni ekonomski razvoj`, Kraljevina Švedska nam je pružila podršku u procesu odobravanja projekta `Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika`, koji finansira Zeleni klimatski fond u iznosu od 17,3 miliona dolara, a koji mobiliše dodatnih 105 miliona dolara ulaganja u energetsku efikasnost u BiH - precizirala je Golićeva.

Ona je navela da će putem ova dva projekta do kraja 2026. godine više od 600 objekata javne namjene proći proces energetske obnove, čime se, uz poboljšane uslove i komfor krajnjih korisnika objekata, čine uštede u javnom budžetu, smanjuje potrošnja energije i emisija ugljen-dioksida, što doprinosi smanjenju globalnih klimatskih promjena, zaštiti životne sredine i održivom ekonomskom razvoju.

- Takođe, tranzicija u pravcu niskoemisionog razvoja obezbjeđuje mogućnosti koje su povezane sa `zelenom ekonomijom`, kao i mobilizaciju i privlačenje domaćih i međunarodnih investicija u energetsku efikasnost i obnovljeive izvore energije - dodala je Golićeva.

Ministar ekologije Republike Srpske posebno je zahvalila Vladi Švedske na podršci i svesrdnoj finansijskoj i stručnoj pomoći u realizaciji brojnih projekata i izradi strateških dokumenata.

- Uvjerena sam da ćemo i ubuduće zajednički realizovati mnogo dobrih projekata i imati dobru saradnju na dobrobit svih građana BiH - zaključila je Golićeva.

Skup "Pametni rast za novu klimatsku realnost", na kojem se obratila švedska princeza i prestolonasljednica Viktorija, zajednički su organizovali Ambasada Švedske i UNDP.