latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:31 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Vlada Srpske ulaže u škole Sarajevsko-romanijske regije

Da je Vlada Republike Srpske ulaže u škole na području Sarajevsko-romanijske regije, potvrđuju i sredstva namijenjena za početak rekonstrukcije Osnovne škole “Sveti Sava“ iz Trnova i istoimene OŠ iz Istočnog Novog Sarajeva, te izgradnju fiskulturne sale Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš“, a među planiranim projektima izdvaja se i izgradnja nove škole na području te opštine.
Nova fiskulturna sala u Trnovu (foto:princip) -
Nova fiskulturna sala u Trnovu (foto:princip)

Nastava fizičkog vaspitanja u OŠ “Sveti Sava“ iz Trnova do sada se odvijala u neuslovnim i neadekvatno opremljenim prostorijama, a uz pomoć sredstava Vlade Srpske, učenike i profesore ove škole, ukoliko to vremenske prilike dopuste, nova fiskulturna sala trebalo bi da obraduje već početkom sljedećeg polugodišta.

Ranka Mandić, direktorka OŠ “Sveti Sava“ iz Trnova, istakla je da je ulaganja bilo i do sada, ali da su se radovi izvodili u fazama i da za školu mnogo znači to što su sada sredstva izdvojena u cijelosti.

- Uskoro ćemo završiti fiskulturnu salu i ta činjenica posebno raduje učenike naše škole. Nadam se da ćemo je, kao što je i predviđeno, dobiti već početkom sljedeće godine - dodaje Mandićeva.

Uz pomoć Vlade, na ovom području izgrađena je i fiskulturna sala u OŠ “Petar Petrović Njegoš“, a u saradnji sa opštinom Sokolac, kao i uz pomoć projekta UNDP, urađena je kompletan sistem energetske efikasnosti u OŠ “Sokolac“.

Da su ulaganja institucija u osnovno i srednje obrazovanje na prostoru ove regije na zadovoljavajućem nivou, potvrdila nam je i Danijela Mrda, direktorka OŠ “Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva. Ona dodaje da je Vlada i u trenutnom, ali i prethodnom sazivu, odgovarala na zahtjeve ove škole, o čemu mogu da svjedoče brojni projekti na obnovi i dogradnji ove škole.

- Naša škola trenutno broji 1.034 učenika, a ono po čemu je specifična jeste to da iz godine u godinu bilježimo sve veći broj upisanih prvačića i jedina smo škola koja ima povećani broj učenika. Kao zgrada, škola je građena za 700 do 750 učenika. Stalno smo u građevinskom procesu širenja škole, adaptacije školskog i dograđivanja učioničkog prostora, a zbog povećanja broja učenika između ostalog i u stalnoj potrebi za rekonstrukcijom postojećih sadržaja za fiskulturnu salu. Iz tog razloga smo se i obratili Kabinetu predsjednika Vlade za pomoć pri rekonstrukciji i adaptaciji školskog prostora i nadam se da ćemo vrlo brzo i realizovati taj projekat - ističe Mrda.

Ona dodaje da je samo ovoj školi, tokom posljednja dva mandata Vlade, uloženo je preko 200.000 KM kroz različite projekte i različita ministarstva, od udžbenika za učenike, preko Dositej programa, te manjih projekata za adaptaciju i nabavku školskog didaktičkog ili drugih vrsta namještaja.

Kao jednoj od najbrže rastućih sredina u Srpskoj, u opštini Istočno Novo Sarajevo, zbog kontinuiranog povećanja broja upisanih prvačića, regulacionim planom predviđena je lokacija za izgradnju nove osnovne škole, za koju će biti potrebno pet miliona KM.

Opština je u ovoj godini uputila dopis Vladi u nadi da će izdvojiti potrebna sredstva i da će se u skorijem vremenskom periodu krenuti sa izgradnjom.

- Opština Istočno Novo Sarajevo je možda jedan od najsvjetlijih primjera pozitivne saradnje Vlade RS i lokalnih zajednica. Nijedan kapitalni projekat koji realizujemo ili smo realizovali na teritoriji lokalnih zajednica ne bi bilo moguće završiti bez podrške Vlade. Konkretno, imamo podršku Vlade za završetak izgradnje sportske dvorane u našoj opštini, završetak izgradnje pozorišta, gradskog trga i još niz različitih projekata. Kada su u pitanju projekti u našoj opštini, svakako da je podrška Milorada Dodika dok je bio predsjednik Republike za izgradnju senzorske sobe u našoj OŠ “Sveti Sava“ od velikog značaja. Tu je još niz slučajeva gde je Vlada, kroz razne projekte, podržavala lokalnu zajednicu. Kao načelnik mogu da kažem sve u superlativu o saradnju Vlade kao centralnog nivoa vlasti i opštine kao lokalne zajednice - rekao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

On je izrazio nadu da će i u narednim godinama Vlada nastaviti ovakav trend i obezbijediti nedostajuća sredstva za opremanje sportske dvorane i pozorišta na teritoriji ove opštine, ali i još nekoliko projekata za koje su aplicirali.

Izvor: Banjaluka.net