X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
06/11/2019 |  12:50 ⇒ 13:17 | Izvor: SRNA

Golić: Diplomatski kor da ne dozvoli odlagalište na Trgovskoj gori

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uputila je apel predstavnicima diplomatskog kora u BiH da pokušaju izdejstvovati da odlagalište nuklearnog otpada ne bude na lokaciji Trgovska gora u hrvatskoj opštini Dvor, u blizini granice BiH.
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić na skupu "Pametni rast za novu klimatsku realnost" - Foto: SRNA
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić na skupu "Pametni rast za novu klimatsku realnost"Foto: SRNA

- Apelujem da ambasade svih zemalja, pogotovo one koje su danas prisutne, ulože maksimalne napore da diplomatskim putem sa vlastima Hrvatske pokušaju izdejstvovati da nuklearni otpad odlažu na nekoj drugoj lokaciji, a ne na granici sa BiH - istakla je Golićeva na skupu u Sarajevu pod nazivom "Pametni rast za novu klimatsku realnost".

Ona je rekla da ovaj apel upućuje u ime 230.000 stanovnika koji žive uz rijeku Unu u 14 opština u BiH.

Golićeva je pozvala predstavnike ambasada u BiH da pomognu da se hrvatskim vlastima kaže - ne nuklearni otpad u Nacionalnom parku Una i u Parku prirode Una.

- Ovaj apel biste uputili svi vi da se to dešava u vašim zemljama - rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode Una, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.