latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:57 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

"Zahvalnost Švedskoj za podršku i angažman kroz brojne projekte"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik DŽaferović primili su krunsku princezu Viktoriju, prestolonasljednicu Švedske i princa Danijela od Švedske.
Članovi Predsjedništva BiH primili švedsku princezu Viktoriju i princa Daniela (foto:D.S.Klix.ba) -
Članovi Predsjedništva BiH primili švedsku princezu Viktoriju i princa Daniela (foto:D.S.Klix.ba)

Onis su izrazili zadovoljstvo posjetom švedske kraljevske porodice i zamjenice premijera Isabele Lovin i zahvalili za kontinuiranu podršku i angažman Švedske kroz brojne razvojne projekte.

- Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH, rečeno je prilikom susreta - saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se složili da brojna dijaspora, koja je dobro integrisana u švedsko društvo, doprinosi ukupnom razvoju ekonomske i kulturne saradnje.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili angažman visoke švedske delegacije na temama od zajedničkog interesa za sve građane u BiH, a to su klimatske promjene, zaštita životne sredine, inovacije i preduzetništvo, te učešće mladih. Švedska vlada je podržala izradu zajedničke strategije za zaštitu okoline, koja će se bazirati na smanjenju zagađenja vazduha i ublažavanju efekata klimatskih promjena.

- To je globalni problem, na kojem možemo svi sarađivati - zaključeno je prilikom susreta.