X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
06/11/2019 |  13:25 | Izvor: SRNA

Stevandić: Izborni gubitnici traže načina da ostanu na vlasti

Predsjednik Kluba Srba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je Srni da je prijedlog PDP-a da se formira prelazni Savjet ministara čiji bi zadatak bio rad na izmjenama Izbornog zakona i omogućavanje poštenih i transparentnih vanrednih izbora 2020. godine samo jedan od načina da izborni gubitnici ostanu na vlasti.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

On je rekao da ne razumije termin "prelazni Savjet ministara".

- Postoji izborni legitimitet i kalkulacija sa /liderom SDA Bakirom/ Izetbegovićem iz koje imamo tehnički Savjet ministara, pa se sada po cijenu da na svaki način izborni gubitnici ostanu u bilo kakvoj vlasti, pa makar i u prelaznoj, napravila nova kombinacija koja bi Savez za promjene ostavio u bilo kojoj varijanti u vlasti na nivou BiH. To je najsvetija stolica za njih i samo traže načina da ostanu u njoj - ocijenio je Stevandić.

On je pojasnio da je tamo gdje postoji dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske riječ o reprezentu volje građana i da samo oni koji imaju tu volju političkog legitimiteta da donesu odluke, mogu donijeti i odluku o izborima.

Stevandić je komentarišući izjavu člana Glavnog odbora PDP-a Milka Grmuša da je neophodno formirati prelazni Savjet ministara u kojem bi učestvovale sve parlamentarne stranke, a njegov jedini zadatak bio bi rad na izmjenama Izbornog zakona i omogućavanje poštenih i transparentnih vanrednih izbora 2020, podsjetio da je na nivou BiH srpski član Predsjedništva BiH imao najveći izborni rezultat u istoriji.

- U Domu naroda postoje četiri petine delegata iz pobjedničke koalicije, a što se tiče Parlamentarne skupštine BiH, od 14 devet je iz pobjedničke koalicije. Na vanredne izbore ne ide se nikada tako što ćete svojom opstrukcijom zajedno sa Bakirom Izetbegovićem da proizvedete krizu pa da kao izborni gubitnici kreirate vanredne izbore - istakao je Stevandić.

Član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša ocijenio je danas da u Predstavničkom domu parlamenta BiH nema stabilne većine o bilo kojem važnijem političkom pitanju pa je neophodno formirati prelazni Savjet ministara u kojem bi učestvovale sve parlamentarne stranke, a njegov jedini zadatak bio bi rad na izmjenama Izbornog zakona i omogućavanje poštenih i transparentnih vanrednih izbora 2020.