latinica  ћирилица
06/11/2019 |  13:39 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

U ponedjeljak posebna sjednica Parlamenta Srpske

Sedma posebna sjednica Parlamenta Srpske, na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Srpske, biće održana u ponedjeljak, 11. novembra, odlučio je danas Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske.
Kolegijum NSRS - Foto: RTRS
Kolegijum NSRSFoto: RTRS

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić rekao je novinarima nakon sjednice Kolegijuma, da je posebna sjednica koncipirana u tri segmenta - okolnosti i priroda dejtonske strukture BiH, neustavne intervencije na Ustav BiH koje umanjuju ustavnu važnost Srpske i obaveze institucija Republike da stanu u zaštitu vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, kao i svega što Srpskoj po Ustavu i zakonima pripada.

Žunić je rekao da informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Srpske, daje dobar pregled kontinuiteta oduzimanja nadležnosti Republike i da se nada da će svi poslanici prepoznati značaj toga.

- Na sjednici će biti riječi i o Deklaraciji SDA, ali ne kao dokumentu, već kao ekstremnoj agendi bošnjačke politike kao modela i motiva promjene dejtonske strukture - naveo je on.

Žunić je istakao da ovu temu nipošto ne treba podvoditi pod politikanstvo, te da je SDS dobio zadatak da i ovu sjednicu "pretvori u nešto deseto".

- Ništa drugi u ne očekujem od onih koji su se striktno opredijelili da zadrže fotelje i da i na taj način uruše dejtonsku strukturu - rekao je on i dodao da su poslanici opozicije mogli da se uključe u priču o zakazivanju posebne sjednice.

Žunić je rekao da će se na sjednici obratiti srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te da će priliku za obraćanje dobiti i predsjednici svih parlamentarnih stranaka.

Šef Kulba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da kao tema posebne sjednice Parlamenta nije jasno navedena Deklaracija SDA već slabljenje pozicije Republike Srpske ukidanjem nadležnosti.

Stanić je naveo da sjednica nije zajednički dogovorena, jer poslanici opozicije nisu dobili poziv za zajedničku pripremu.

- Oko ovakvih pitanja trebalo bi zajednički da se dogovara, s obzirom na njihov značaj - rekao je on i dodao da posebna sjednica neće imati nikakvih rezultata.

Stanić smatra da bi sve stranke trebalo zajedno da štite interes srpskog naroda.

Klub poslanika PDP-a nije dao podršku održavanju posebne sjednice jer smatraju da, u ovom trenutku, ona nije potrebna.

- Održavanje posebne sjednice je nepotrebno davanje na važnosti Deklaraciji SDA koje će doprinijeti jačanju tenzija - rekao je šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo.

On je naveo da ne može reći hoće li poslanici ove stranke podržati zaključke sjednice jer o njima, kako je rekao, nisu konsultovani.

Bundalo je rekao da bi PDP zatražio odgađanje sjednice na određeno vrijeme da su konsultovani o tom pitanju, jer smatraju da ona ne bi trebalo da bude vezana za Deklaraciju SDA.

Današnjoj sjednici Kolegijuma nisu prisustvovali predstavnici poslaničke grupe Zajedno za BiH.

Sazivanje posebne sjednice, u skladu sa članom 171 Poslovnika NSRS, svojim potpisima zatražila je trećina narodnih poslanika.