latinica  ћирилица
06/11/2019 |  14:06 | Autor: SRNA

Bosančić: Neodgovorna inicijativa PDP-a za vanredne izbore

Generalni sekretar Demosa Boran Bosančić izjavio je danas Srni da je inicijativa za održavanje vanrednih izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske neozbiljna i neodgovorna.
Boran Bosančić (Foto:atv) -
Boran Bosančić (Foto:atv)

- Republika Srpska je u zadatim rokovima formirala organe vlasti i oni funkcionišu bez problema. Takva inicijativa je poziv i za dodatno trošenje novca građana u svrhu politizacije - rekao je Bosančić komentarišući izjavu generalnog sekretara PDP-a Milka Grmuše da naredne godine uporedo sa vanrednim izborima za Predstavnički dom parlamenta BiH i lokalnim izborima budu održani i vanredni izbori za Narodnu skupštinu Srpske.

Govoreći o zastoju u formiranju vlasti na nivou BiH, Bosančić je istakao da treba što prije pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH i definisati rok od tri mjeseca u kojem, u skladu sa izbornom voljom birača, moraju biti formirani organi vlasti, a u slučaju da se to ne dogodi da budu raspisani novi opšti izbori.

On je podsjetio da je predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović taj stav prezentovao i u razgovoru sa predstavnicima OEBS-a u BiH.

- Demos poziva parlamentarne stranke u Srpskoj da definišu zajednički stav o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji bi bio upućen u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH. Ukoliko bi o ovome bio postignut konsenzus političkih partija, ministri iz Srpske u tehničkom mandatu u Savjetu ministara u ovom slučaju ne bi imali razloga da zaustave ovu inicijativu - kaže Bosančić.

Prema njegovim riječima, Izborni zakon BiH je u mnogim segmentima nedorečen i neefikasan i BiH ili neke njene dijelove, poput Mostara, drži u permanentnoj krizi.